"Nasilje na sjeveru Kosova mora biti osuđeno, a počinioci moraju da odgovaraju", rekao je Josep Borrell.     Foto: Reuters

"Nasilje na sjeveru Kosova mora biti osuđeno, a počinioci moraju da odgovaraju", rekao je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Uoči 2. samita Evropske političke zajednice, koji okuplja lidere evropskih zemalja i šefove institucija EU u Bulboaki u Moldaviji Borrell je rekao:

"Moramo da insistiramo da nasilje nije put."

Podsjetio je da se u srijedu sastao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i da očekuje da će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Svi moraju pokušati izbjeći bilo kakvu eskalaciju i nekoordinisane poteze", dodao je Borrell.

U opštinama na sjeveru Kosova naseljenim većinom srpskim stanovništvom od ponedjeljka su porasle tenzije koje su prerasle u nasilje.

Lokalni Srbi okupljaju se na protestima kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izbora novih gradonačelnika, traže i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije iz zgrada opština.

NATO je tim povodom najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo.

Borrell je govoreći o ruskom napadu u četvrtak na Kijev u kojem je, između ostalih, poginulo i dvoje djece, rekao da je to još jedan znak da "Rusija nastavlja s napadima na civilno stanovništvo u Ukrajini".

"Nadam se da će prisustvo tolikog broja lidera ovdje, vrlo blizu Ukrajine, poslati snažnu poruku o jedinstvu mnogih država u odbrani međunarodnog poretka, o odbrani prava ljudi, koji brane suverenitet", rekao je on

Istakao je da su stabilnost, povezanost i bezbjednost tri ključne riječi samita sa stanovišta izgradnje zajedničke okvirne politike EU.

TRT Balkan / agencije