BiH: Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje otputovala u Turkiye

BiH: Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje otputovala u Turkiye

Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa.
Prvi konvoj spasilaca iz Federacije BiH krenuo je za Turkiye.     Foto: AA

Dvadeset pet pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - jedinica za urbano traganje i spašavanje - poznate kao USAR tim, s medicinarima, potražnim psima, vozilima i opremom krenulo je večeras iz Sarajeva kopnenim putem u Turkiye gdje će pomagati stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Ostatak tima koji čini 17 pripadnika ove jedinice i dva psa tragača krenut će u srijedu ujutro sa sarajevskog aerodroma.

Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa.

Uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potragu za nestalim u ruševinama te će pomagati civilnom stanovništvu.

Ovo je plemenita misija

Također, i pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije BiH (GSS FBiH), njih 20 krenulo je večeras pomoći stanovništvu Turkiye, a očekuje se sutra da im u pomoć pritekne još 50 pripadnika GSS-a FBiH.

Prvi konvoj su večeras ispratili premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin i drugi zvaničnici.

Novalić je ovom prilikom istakao da je vrlo važno da bude pružena pomoć i podrška područjima pogođenima zemljotresima.

"Ovo nije samo ljudska posada, to je kompletna oprema koja je vrlo značajna. Uz pomoć dvije organizacije iz Turske, ovi ljudi će iz Istanbula biti prebačeni na lokaciju. Turski AFAD je zadužen za raspored našeg osoblja kako bi pružili što veći učinak. Sutra ujutro ide druga grupa avionom Turkish Airlinesa. Ujutru također vozilima idu 44 člana Gorske službe spašavanja s kompletnom opremom", kazao je Novalić te dodao:

"Mi stojimo na raspolaganju turskoj strani i sve radimo u organizaciji sa turskom ambasadom kako bi naš učinak dole bio što veći. Pripremamo i ljekarske ekipe u narednom periodu", rekao je Novalić, napominjući da je ovo jedna plemenita misija.

Ambasador Republike Turkiye Girgin podsjetio je da je Turkiye zadesila najveća prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina, dodajući da su mnoge institucije i organizacije u Bosni i Hercegovini iskazale spremnost da pomognu Turkiye.

"U svoje lično ime, u ime turske ambasade, turskog naroda i Turkiye želim da se zahvalim svim osobama, subjektima, institucijama i svim nadležnima, počevši od premijera Federacije BiH i drugim institucijama Bosne i Hercegovine koji su u ovim teškim trenucima, bilo svojim pozivom ili saučešćem izrazili solidarnost i spremnost da pomognu našem narodu. Veliko vam hvala", kazao je ambasador.

Sabahudin Spahović, pripadnik USAR tima, izjavio je da su članovi tog tima osposobljeni i certificirani za rad u teškim situacijama.

"U kontaktu smo s turskim AFAD-om koji će nam izdati zadatke na terenu. USAR tim radi na spašavanju ljudskih života i na osiguranju objekata koji su u ruševnom stanju. Možemo pružiti i prvu medicinsku pomoć ljudima na terenu", kazao je.

Sandra Musić, medicinarka Federalne uprava civilne zaštite, istakla je da je ovo velika odgovornost.

"Naš medicinski tim je odličan i dat ćemo sve od sebe da budemo dostoji zadatka. Svi smo pod dozom malog straha, ali to je nešto za što smo obučeni i spremni", rekla je Musić.

TRT Balkan / agencije