Francuske diplomate su izjavile kako smatraju da Njemačka donosi odluke koje su ponekad protiv francuskih interesa.

Na prve znakove duboke ekonomske recesije u Evropi, razvijaju se ozbiljni razdori između dvije sile Evropske unije, Njemačke i Francuske, o više pitanja, uključujući energetiku, odbranu i međunarodnu trgovinu.

Sve je bilo divno sve dok ministarski sastanak na visokom nivou između dvije zemlje nije otkazan prošlog mjeseca, iznenadivši većinu stručnjaka i insajdera u vladi o razmjerama posljedica.

Da bi se izmjerio značaj tog sastanka, uzmite u obzir da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz, zajedno sa svojim kabinetima, trebali da se sastanu i potpišu nekoliko sporazuma u oktobru. Ovo bi bio prvi Scholzov godišnji sastanak francusko-njemačkog ministarskog vijeća, ali dvije zemlje nisu mogle da se dogovore oko dnevnog reda.
Razlog pada vrti se oko energetske i odbrambene politike EU i načina kako se nositi s Kinom.

Energetska politika

Blok od 27 zemalja do sada se nije uspio dogovoriti oko gornje granice cijena energije – koja je očito loša tačka – koja bi trebala zaštititi EU kao zajednički entitet i pregovarati s međunarodnim dobavljačima gasa kao značajnijeg klijenta, kupujući velike količine na veliko po nižim cijenama.

Dok Evropa raspravlja o gornjoj granici cijena energije, mnoge evropske zemlje donose jednostrane odluke. Njemačka je posebno izazvala ozbiljnu uzbunu širom Evrope nakon što su neke od njenih politika nazvane "sebičnim".

Berlin, pod značajnim domaćim pritiskom zbog rastuće inflacije cijena hrane i energenata, trosmjerne političke koalicije i rata u Ukrajini, nedavno je najavio blizu 208 milijardi dolara subvencija za energiju za domaćinstva i industriju.

Ta je najava izazvala ozbiljnu zabrinutost u Briselu i drugim evropskim prijestolnicama. Posebno je Francuska duboko nezadovoljna, a postupci Njemačke prijete evropskim kompanijama.
Subvencija će omogućiti njemačkim preduzećima nepravednu prednost u odnosu na njihove evropske konkurente i stoga će negativno utjecati na unutrašnje tržište.

Francuske diplomate su izjavile kako smatraju da Njemačka donosi odluke koje su ponekad protiv francuskih interesa.

Francuski zvaničnici kažu da su zabrinuti da bi njemački plan vrijedan više milijardi dolara mogao poremetiti evropsko tržište jer druge zemlje nemaju ista sredstva za zaštitu svojih građana.

Njemačka inicijativa također je naglasila podjelu između bogatih zemalja EU koje mogu priuštiti nove kredite, dok vlade EU očajnički traže izvore finansiranja.

Nabavke za odbranu

Još jedna stvar koja izaziva ozbiljnu zabrinutost i njemački unilateralizam je kako Evropa želi da se odbrani pred ruskim raketnim prijetnjama.

Raketni udari širom Ukrajine izazvali su talase panike širom regije, a mnoge zemlje hitno prave planove za poboljšanje vlastite vazdušne odbrane.

Na nedavnom sastanku NATO-a, mreža od 14 zemalja predvođena Njemačkom potpisala je sporazum o novom sistemu protivvazdušne odbrane pod nazivom Evropska inicijativa za nebeski štit. Tu prestaje totalni i apsolutni pad francusko-njemačkih odnosa. Inicijativa, koja ima za cilj stvaranje zajedničkog programa protivvazdušne odbrane na kontinentu, ne uključuje Francusku.

Štit će uključivati ​​njemačke, američke i izraelske sisteme, što mnogo nervira Francuze, koji dugo zagovaraju ideju 'evropskog suvereniteta'.

Francuska već razvija svoj protivraketni odbrambeni štit zajedno s Italijom, ali jednostrani pristup Njemačke ukazuje na formiranje manjih vojnih gužvi unutar Evrope.

Kina u usponu

Prošle godine su i EU i njemačko rukovodstvo nagovijestili uspon Kine kao globalne supersile, uz Sjedinjene Američke Države. To je dovelo do toga da EU oblikuje svoj odnos s Kinom suočenom sa sve većim protivljenjem SAD-a.

Izlazeći tek iz ruske zavisnosti od nafte i gasa, francuski kreatori politike ponovili su potrebu za ujedinjenim frontom protiv stvaranja zavisnosti od EU i Kine. U oktobru 2021. godine, u izvještaju francuskog instituta za vojnu strategiju, IRSEM, utvrđeno je da su "ekonomski pritisci jedna od najmoćnijih diplomatskih poluga Kine" u Evropi.

Ovo predstavlja ozbiljan problem za Njemačku, jer je Kina jedan od njenih najvećih trgovinskih partnera, a dvije zemlje su prošle godine trgovale robom u vrijednosti gotovo 260 milijardi dolara.

Dakle, kada su Kinezi došli da kupe udio u drugoj po veličini evropskoj luci u Hamburgu, Scholz je odbacio sve evropske i lokalne brige kako bi dao zeleno svjetlo na prodaju.

U drugom slučaju, Scholzov put u Kinu s grupom izvršnih direktora iz njemačkih “blue chip” kompanija signalizirao je Francuskoj da je Berlin spreman ići sam.

To je zato što je Scholz navodno odbio ponudu Macrona da dođe i pošalje signal jedinstva EU. Francuska želi da Evropu učini važnim geopolitičkim centrom, ali to se može dogoditi samo ako Francuska i Njemačka rade zajedno kako bi se učvrstile u poziciji između SAD-a i Kine.

No, Sholz se očito opredjeljuje za protekcionističke mjere u korist njemačkih kompanija, a ne cijele EU. Odnosi između evropskih zemalja decenijama nisu bili ovako loši.

Jacques-Pierre Gougeon, stručnjak za Njemačku u istraživačkom centru sa sjedištem u Parizu, rekao je njemačkim medijima da je trenutni nizak nivo u francusko-njemačkim odnosima vrlo ozbiljan i da su "neke manje zemlje članice EU, poput Poljske i baltičkih zemalja, dovodeći u pitanje francusko-njemačko vodstvo".

Kako u Berlinu počinje institucionalna panika, gdje postoje realni strahovi da će zemlja ostati bez goriva ove zime, poslovne nesposobnosti su u prosjeku 30 posto veće, a rizik da sveopšti rat stigne do Evrope je vrlo realan. Prema ovim znakovima, Njemačka bi mogla biti spremna da napusti EU i krene sama.



Napomena: Stavovi izraženi od strane autora ne odražavaju nužno mišljenja, gledišta i uređivačku politiku kompanije TRT World.



TRT World