Par će ovog mjeseca imati i prvu berbu, a godišnje mogu imati i do tri berbe.    Foto: AA

Bračni par Erdogan s ehinacejom se upoznao prije dvije godine, tokom posjete botaničkom vrtu Univerziteta Yuzuncu Yil (YYU) u Vanu.

Sa stručnjakom su razgovarali o ehinaceji, koja se svrstava u vrstu ljekovitih i aromatičnih biljaka, koja im je privukla pažnju. Odlučili su iznajmiti napušteno imanje od pet duluma i na njemu zasaditi ovu biljku.

Sadnice im je omogućio univerzitet, a dvije godine su pomno brinuli o investiciji, do čije berbe broje dane. Par će ovog mjeseca imati i prvu berbu, a godišnje mogu imati i do tri berbe.

Ovaj par ima cilj ostvariti berbu od oko tonu, te proširiti kapacitete za uzgoj.

Erdal Erdogan je kazao kako su veoma sretni što se bave proizvodnjom ljekovite biljke za koju prije nekoliko godina nisu ni znali.

Dodao je kako će ehinaceju prodati farmaceutskim kompanijama. Oznur Erdogan je navela kako predano sa suprugom radi na uzgoju.

Cilj je ostvariti berbu od oko tonu, te proširiti kapacitete za uzgoj.     Foto: AA

Napori za masovniji uzgoj


Dekan Poljoprivrednog fakulteta YYU Murat Tuncturk rekao je da oni pružaju podršku zemljoradnicima kako bi se krenulo s masovnijim uzgojem ove biljke koja je ekonomski vrlo isplativa, a pogoduju joj i klimatski uslovi.

Tuncturk je kazao kako održavaju i edukacije zemljoradnika o aromatičnim i ljekovitim biljkama.

“Ovo imanje je primjer. U posljednje vrijeme ova biljka postaje sve popularnija. Ehinaceja je bogata vitaminima A, B2, C i E. Naročito jača imunitet i koristi se u mnogim lijekovima. Postoji blizu 200 lijekova u kojima se koristi ehinaceja. Tu su i drugi proizvodi“, kazao je Tuncturk.

Dodao je kako se ehinaceja koristi i za otklanjanje infekcija, prehlade, opekotina i povreda.

Preporučio je poljoprivrednicima da se bave uzgojem ove biljke.



TRT Balkan / agencije