Uloge u filmu ostvarili su Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović...​​​​​​​    Foto: AA

U okviru Takmičarskog programa za igrani film 28. Sarajevo Film Festivala u subotu je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana svjetska premijera bosanskohercegovačkog filma "Balada", rediteljice Aide Begić.

Projekcijom "Balade" je otvoren Takmičarski program za igrani film ovogodišnjeg SFF-a, a bosanskim ćilimom večeras je i prošetala ekipa ovog filma.

Autorica Aida Begić je uoči projekcije kazala kako se nada pozitivnoj energiji te da će gledaoci podijeliti entuzijazam koji je ekipa imala dok je snimala ovaj film.

"Volimo ovaj film, mislim da će ta ljubav prodrijeti kroz platno do publike", kazala je Begić.

Na pitanje kako se osjeća pred premijeru, Begić je odgovorila kako je najradosnija ikada pred svoju premijeru u Sarajevu.

"Imam tremu, ali je ona pozitivna, stvarno se dobro osjećam. Dosad, mislim da su mi sve premijere prolazile u nekom 'bunilu', ali s godinama čovjek postaje smireniji i mogu kazati da sam jako sretna", poručila je nagrađivana bh. filmska autorica Aida Begić.

Marija Pikić, jedna od glumica u filmu, kazala je kako je uzbuđenje pred projekciju ogromno, svakako iz zbog činjenice što je film rađen u vrijeme pandemije.

"Ovo je ujedno i prvi put da se čitava ekipa nakon snimanja našla na istom mjestu, da smo svi pogledali film. Jedva čekam da vidim kako će film biti primljen kod publike. Radili smo s ljubavlju, u nekoj vrsti intime zbog same pandemije, ali smo izgurali do kraja", kazala je Pikić.

Priča prati Merjem-Meri (30), neambicioznu domaćicu i majku djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja, jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

Uloge u filmu ostvarili su Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović...​​​​​​​

U Takmičarski program - igrani film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Elme Tataragić, uvršteno je osam filmova: četiri filma će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

TRT Balkan / agencije