Zelenski je u Kijevu primio članicu Komisije Evropske unije (EU) za energetiku Kadri Simson, piše u saopćenju iz Ureda predsjednika Ukrajine.      Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su morali zaustaviti izvoz električne energije u evropske zemlje kao rezultat intenzivnih napada ruskih snaga na energetsku infrastrukturu njegove zemlje.

On je u Kijevu primio članicu Komisije Evropske unije (EU) za energetiku Kadri Simson, piše u saopćenju Ureda predsjednika Ukrajine.

Zelenski je tokom sastanka podsjetio da su izvozili električnu energiju u Evropu u okviru saradnje s Evropskom mrežom operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E).

"Nažalost, obustavili smo ovaj proces (izvoz električne energije) zbog napada Ruske Federacije na naš energetski sistem raketama i dronovima kamikazama (UAV)", rekao je Zelenski.

Ističući da žele nastaviti s izvozom električne energije u evropske zemlje nakon popravka njihove energetske infrastrukture, Zelenski je napomenuo da je 40 posto energetske infrastrukture u Ukrajini oštećeno kao posljedica napada.

TRT Balkan / agencije