Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski boravio je u nedjelju u iznenadnoj posjeti Parizu.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski boravio je u nedjelju u iznenadnoj posjeti Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

U zajedničkoj izjavi nakon trosatnog sastanka u Jelisejskoj palati, dvojica lidera osudila su rat Rusije i Ukrajine.

Rusija treba odmah i bezuslovno povući svoje snage iz Ukrajine, posebno iz nuklearne elektrane Zaporožje, "čije neodgovorno zauzimanje i militarizacija od strane ruskih oružanih snaga predstavlja ozbiljnu prijetnju", rekli su.

U saopštenju je također podvučena posvećenost Francuske nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Francuska će nastaviti svoju političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku Ukrajini koliko god bude potrebno – pojedinačno i kroz međunarodnu saradnju u okviru Evropske unije, NATO-a, Ujedinjenih nacija i u drugim formatima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će Francuska obučiti mnoge bataljone u narednim nedjeljama i opremiti ih sa desetinama oklopnih vozila i lakih tenkova.

Pariz će također usredsrediti svoje napore na "podršku ukrajinskim sposobnostima protivvazdušne odbrane", navodi se.

U saopštenju se također upozorava na dalje sankcije Rusiji, navodeći da su se dvojica lidera "složila oko potrebe povećanja kolektivnog pritiska na Rusiju putem daljih sankcija kako bi se oslabila sposobnost Rusije da nastavi svoj nezakoniti agresijski rat".

Zelenski je u subotu boravio u posjeti Rimu i sastao se s predsjednikom i premijerom Italije, dok se u nedjelju u službenoj posjeti Berlinu sastao s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom.

TRT Balkan / agencije