Protesti su u utorak poslijepodne održani u raznim gradovima širom zemlje, uključujući jedan u Parizu.     Foto: Reuters

Francuski prevoznici su se u utorak suočili s ozbiljnim prekidima jer su prevoznici poslušali poziv sindikata na štrajk širom zemlje tražeći veće plate.

Zaposlenici u javnom i privatnom sektoru učestvovali su u industrijskoj akciji koja je pogodila škole, zdravstvo, kao i energetski sektor. Industrijska akcija nastavak je štrajkova radnika rafinerija nafte koji se održavaju posljednji mjesec.

Radnici traže povećanje plata zbog visoke inflacije i sve većih troškova života koji su posljedica globalnog ekonomskog pada nakon rata u Ukrajini.

Protesti su u utorak poslijepodne održani u raznim gradovima širom zemlje, uključujući jedan u Parizu.

U nedjelju je čelnik stranke La France Insoumise Jean-Luc Melenchon, marširao uz ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za književnost, Annie Ernaux, dok je hiljade građana izašlo na ulice Pariza protestujući protiv visokih troškova života.

Je li inflacija u Francuskoj naročito visoka?

Inflacija u Evropskoj uniji u augustu je dostigla 10%, a najviša je zabilježena u baltičkim državama Latviji, Estoniji i Litvaniji, gdje je dostigla 21-25%.

Radnici u štrajku predstavljaju izazov za predsjednika Emmanuela Macrona. Štrajk radnika rafinerija ozbiljno je poremetio opskrbu gorivom u posljednjih nekoliko sedmica, a upravo je štrajk radnika u pogonima za gorivo imao posredni utjecaj na sve sektore privrede.

Hoće li utjecati na zemlje izvan Francuske?

Radnici kompanije „TotalEnergies“ postigli su dogovor koji uključuje povećanje plate 7% i bonus. No, jedan od sindikata, CGT, traži povećanje plata za radnike 10%, što bi uzelo u obzir ne samo inflaciju, već i iznimnu dobit kompanije od početka rata u Ukrajini.

Štrajkovi su se sada prelili i na druge dijelove energetskog sektora, poput grupe za nuklearnu energiju Electricite de France (EDF), koju francuska vlada planira u potpunosti nacionalizirati kako bi pooštrila svoju kontrolu nad opskrbom energijom.

Štrajkovi bi trebali odgoditi ključne radove na održavanju, dodatno opterećujući evropsku opskrbu električnom energijom dok se kontinent suočava s energetskom krizom zbog ruskih rezova u opskrbi plinom u znak odmazde za zapadne sankcije zbog rata u Ukrajini.

Predstavnik sindikata FNME-CGT u ponedjeljak je rekao da štrajkovi utječu na rad u 10 francuskih nuklearnih elektrana, uz daljnje odgode održavanja na 13 reaktora i francusku proizvodnju električne energije smanjenu za ukupno 2,2 gigavata.

Šta je učinila francuska vlada?

Prošle sedmice se francuska vlada umiješala u spor između zaposlenika i naftnih kompanija, naredivši radnicima da se vrate na posao. Taj je potez izazvao reakciju sindikata, ali je podržan na sudovima.

Ministar finansija Bruno Le Maire ranije je rekao da je potrebno upotrijebiti ovlasti rekvizicije za ponovno otvaranje rafinerija i skladišta. „Vrijeme za pregovore je prošlo“, rekao je Le Maire za BFMTV.

Šef sindikata CGT, Philippe Martinez, rekao je u ponedjeljak da bi vlada trebala sjesti za stol sa sindikatima kako bi razgovarali o povećanju minimalne plate u Francuskoj.
Anketa grupe Elabe pokazala je da 39% Francuza podržava akciju od utorka, dok njih 49% istu ne odobrava.

TRT World