Zaharova je rekla da su pozivi EU Moskvi i Kijevu da započnu mirovne pregovore samo retorika, naglašavajući da su sve akcije EU, uključujući vojnu pomoć Ukrajini, usmjerene na eskalaciju.     Foto: Reuters

Rusija je spremna da razgovara o načinima izlaska iz krize u odnosima sa Evropskom unijom (EU), ali ne vidi reciprocitet, rekla je u četvrtak portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U intervjuu za ruski dnevni list "AiF", Zaharova je rekla da su pozivi EU Moskvi i Kijevu da započnu mirovne pregovore samo retorika, naglašavajući da su sve akcije EU, uključujući vojnu pomoć Ukrajini, usmjerene na eskalaciju, a ne na ublažavanje tenzija.

Zaharova je promjenu retorike EU od "pobjede na bojnom polju" do "pronalaženja rješenja za pregovaračkim stolom", objasnila rastućim nezadovoljstvom građana EU koji nisu zadovoljni izjavama lidera koji sve probleme pripisuju Rusija.

"Obični građani Evrope sve su umorniji od stalne konfrontacijske retorike i beskrajnih neosnovanih optužbi na račun Rusije. Sve je više zahtjeva za prekidom sukoba u Ukrajini i unutrašnjom stabilizacijom u zemljama članicama EU. Vijesti o novim sankcijama ili redovnim pozivima da se Rusija ekonomski kažnjava postale su strašnije za same Evropljane. Jedini izlaz za ljude koji se smrzavaju, lišeni posla i perspektive je da se obrate svojim liderima sa zahtjevima da se urazume", rekla je ona.

Međutim, dodala je, lideri EU ne slušaju glas razuma, uprkos shvatanju da su "udobnost, stabilnost, sigurnost i progresivni razvoj EU, koji je ostao u prošlosti, osigurani kroz energiju i druge različite interakcije sa Rusijom".

"Što se nas tiče, otvoreni smo za razgovor o načinima izlaska iz trenutne krize. Međutim, važno je da bilo koji prijedlozi uzmu u obzir stvarnu situaciju na terenu i da imaju dodatnu vrijednost za našu zemlju", rekla je Zaharova.

TRT Balkan / agencije