Oleksandra Nakonečnog, šefa ukrajinske obavještajne službe SBU u regionu Kriovograd, pronašla je kasno u subotu u njihovom stanu.    Foto: Reuters

Visokopozicionirani ukrajinski obavještajac pronađen je mrtav u svojoj kući tokom vikenda u centralnoj Ukrajini, javljaju lokalni mediji.

Oleksandra Nakonečnog, šefa ukrajinske obavještajne službe SBU u regionu Kriovograd, pronašla je kasno u subotu u njihovom stanu u gradu Koripvnjicki njegova supruga. Kako se navodi, preminuo je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem.

Ured glavnog tužioca Ukrajine potvrdio je smrt Nakonečnog, a policija je pokrenula istragu o incidentu.​​​​​

Lokalni političar Andrii Lavrus napisao je na Telegramu da je Nakonečni pucao u sebe.

Nadležni organi nisu potvrdili ovu tvrdnju.

Oleksandr Nakonečni je bio šef odjela SBU u regiji Kirovograd od januara 2021. Prije toga je služio u kontraobavještajnoj službi i radio u jedinici za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Kijevskog odjela SBU.

U julu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razriješio dužnosti glavnog tužioca zemlje Irinu Venediktovu i razriješio dužnosti Ivana Bakanova, šefa Službe sigurnosti Ukrajine. Jedan od razloga, prema Zelenskom, bile su stotine krivičnih predmeta prema člancima o izdaji protiv policajaca.

TRT Balkan / agencije