Velika Britanija šalje Ukrajini stotine novih dronova dugog dometa

Velika Britanija šalje Ukrajini stotine novih dronova dugog dometa

Volodimir Zelenski danas je došao u iznenadnu posjetu Londonu.
Volodimir Zelenski došao u iznenadnu posjetu Londonu kako bi se sastao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.     Foto: AP

Britanska vlada objavila je u ponedjeljak da će Ukrajini obezbijediti stotine novih dronova s dometom preko 200 kilometara.

Ova najava uslijedila je u trenutku kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski došao u iznenadnu posjetu Londonu kako bi se sastao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

"Ovo je ključni trenutak u otporu Ukrajine užasnom agresorskom ratu koji oni nisu odabrali ni izazvali", saopštio je Sunak.

On je naglasio da je Ukrajini potrebna "stalna podrška međunarodne zajednice da bi se odbranili od salve nemilosrdnih i neselektivnih napada koji su njihova svakodnevna realnost više od godinu dana".

Sunak je rekao da Velika Britanija ne može da napusti Ukrajinu, dodajući da je u najboljem interesu svih da podrži uspjeh Ukrajine i spriječi nagrađivanje "Putinovog varvarstva".

U protekloj godini, Velika Britanija je obezbijedila obuku za 15.000 ukrajinskih vojnika kako bi poboljšala njihovu spremnost za bojno polje.

Osim toga, u februaru su otkrili planove za novi program obuke namijenjen ukrajinskim pilotima, s ciljem da im se pomogne u uspostavljanju modernih ukrajinskih vazdušnih snaga opremljenih avionima F16.

U sljedećem mjesecu, Velika Britanija će biti domaćin konferencije o oporavku Ukrajine koja ima za cilj mobiliziranje međunarodnih investicija za pomoć ukrajinskim naporima za obnovu.​​​​​​

TRT Balkan / agencije