Početkom januara najavljena su još dva 48-satna štrajka.       Foto: Reuters

Oko 40.000 željezničkih radnika u 14 željezničkih kompanija neće raditi četiri dana ove sedmice, a putnici se suočavaju sa značajnim problemima u putovanjima, posebno učenici koji putuju u škole.

Štrajk je najavljen za utorak i srijedu, zatim u petak i subotu te od Badnje večeri do 27. decembra. Početkom januara najavljena su još dva 48-satna štrajka.

"Network Rail" upozorava putnike da putuju samo ako je to apsolutno neophodno, jer hladno vrijeme, uključujući snijeg, led i maglu, i dalje izaziva probleme širom Velike Britanije.

"Vlada odbija da mrdne prstom da bi spriječila ove štrajkove i jasno je da žele da štrajkove u Britaniji učine ilegalnim. Mi ćemo se tome oduprijeti i naši članovi, cijeli sindikalni pokret, nastavit će kampanju za dogovor za radnike, pristojna povećanja plata i dobre uslove rada", izjavio je generalni sekretar RMT-a Mick Lynch.

"Network Rail" je ponudio povećanje plata za pet posto ove godine i povećanje plata za četiri posto 2023. godine, ali su ga članovi RMT-a odbili.

Zbog rasta cijena, inflacije i sve lošijeg stanja ekonomije Velika Britanija se suočava s novim talasom štrajkova, a nezadovoljne su medicinske sestre, poštanski radnici i univerzitetski profesori.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji iznosila je 11,1 posto u oktobru, što je najviše od oktobra 1981. godine.

TRT Balkan / agencije