Zelenski je pozvao na budnost, navodeći da bi Moskva mogla pokušati “nešto posebno opako” uoči ukrajinskog Dana nezavisnosti.    Foto: Reuters

Iz artiljerijskog oružja napadnut je Nikopolj, grad u blizini Zaporožja, najveće evropske nuklearne elektrane, dok su projektili pali u blizini crnomorske luke Odese tokom vikenda.

Zelenski je pozvao na budnost, navodeći da bi Moskva mogla pokušati “nešto posebno opako” uoči ukrajinskog Dana nezavisnosti u srijedu, kada se obilježava i pola godine otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Zelenski je saopćio da je raspravljao o “svim prijetnjama” s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a razgovarao je i s drugim čelnicima, među kojima su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

“Svi ukrajinski partneri obaviješteni su da bi se teroristička država mogla pripremiti za narednu sedmicu”, izjavio je Zelenski u svom sinoćnjem videoobraćanju, misleći na Rusiju.

Također je kazao da bi Rusija, ukoliko počne provoditi planove da sudi ukrajinskim braniocima iz Mariupolja, ona prekršila međunarodna pravila i isključila se iz pregovora.

“Ukoliko to žalosno suđenje počne, tada bi se prešla linija izvan koje bi pregovori bili nemogući. Naša država je rekla svoje”, kazao je.

Financial Times je, u članku objavljenom u nedjelju, naveo riječi Genadija Gatilova, ruskog ambasadora u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, da je Erdogan pokušao organizirati dijalog.
On je, međutim, odbacio nagađanja o razgovorima između Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodeći da “nema nikakve praktične platforme za održavanje sastanka”, prenosi Reuters.

TRT Balkan / agencije