Zvaničnici u regijama Kijev, Zaporožje, Kirovograd, Harkov, Čerkasi i Dnjepropetrovsk objavili su na Telegramu da su zabilježene eksplozije.      Foto: Reuters

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je došlo do nestanka struje širom zemlje nakon što je Rusija pokrenula novi niz raketnih udara usmjerenih na kritičnu infrastrukturu.

"Zbog masovnog granatiranja kritične infrastrukture došlo je do nestanaka struje! Ruski teroristi su još jednom izvršili masovni udar na objekte elektroenergetske mreže niza regija Ukrajine. Neke od projektila je oborila protivvazdušna odbrana, dok su neki pogodili mete", objavio je zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko na društvenoj mreži Telegram.

Timošenko je naveo da hitne službe pokušavaju ublažiti štetu uzrokovanu napadima.
Eksplozije su se čule u više regija u Ukrajini, uključujući glavni grad Kijev, uz uzbunu za vazdušne napade u cijeloj zemlji koju su proglasile lokalne vlasti, isključujući i Krim, koji je pod ilegalnom ruskom okupacijom od 2014. godine.

Zvaničnici u regijama Kijev, Zaporožje, Kirovograd, Harkov, Čerkasi i Dnjepropetrovsk objavili su na Telegramu da su zabilježene eksplozije.

Lokalne vlasti u regiji Mikolajiv i Lavov objavile su da su dijelovi raketa koje su pogodili sistemi PVO pali na civilnu infrastrukturu ili na otvorena područja.

"Kao rezultat napada na kritične infrastrukturne objekte, dio glavnog grada je bez struje. U nekim područjima prekinuto je vodosnabdijevanje", naveo je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Nakonadno je objavio da stručnjaci rade na ponovnom uspostavljanju snabdijevanja električnom energijom iz objekta koji je oštećen u napadima, a iz kojeg se snabdijeva oko 350.000 domaćinstava u Kijevu.

Energetska infrastruktura Ukrajine meta je ruskih vazdušnih napada od početka rata u februaru.

Vlada Ukrajine je 20. oktobra saopštila da će smanjiti potrošnju energije u cijeloj zemlji za 20 posto zbog manje proizvodnje u oštećenim energetskim objektima.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je 18.oktobra da je 30 posto ukrajinskih elektrana uništeno u napadima od 10. oktobra.

TRT Balkan / agencije