Mnogi Ukrajinci i korisnici društvenih mreža, koji podržavaju Kijev protiv ruskih napada, objavili su sliku tog čovjeka na internetu i pozdravili ga kao heroja.            Foto: / Twitter

Ukrajina je obećala da će se osvetiti Rusiji, smatrajući Kremlj odgovornim za zarobljenog vojnika izrešetanog mecima u viralnom videu nakon što je izgovorio proukrajinski slogan.

Na snimku se jasno vidi zatočeni ukrajinski borac kako stoji u plitkom rovu i puši, a zatim ga ubijaju iz višestrukog automatskog oružja nakon što je rekao "Slava Ukrajini".

Na snimku od 12 sekundi se zatim vidi kako se nenaoružani muškarac srušio na tlo dok su meci pogodili njegovo tijelo.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se na snimku vidi kako ruske trupe ubijaju vojnika, a Ukrajinci su tog čovjeka brzo nazvali herojem na društvenim mrežama, gdje su mnogi korisnici objavili "Slava heroju" kao odgovor.

"Preminuo je pripadnik 30. odvojene mehanizovane brigade - Timofij Nikolajevič Šadura", saopštila je ukrajinska vojska u utorak, pozivajući se na prve informacije.

Šadura je nestao 3. februara u borbama u blizini grada Bahmuta na istoku Ukrajine, a njegov identitet će biti potvrđen kada njegovi posmrtni ostaci budu vraćeni, dodala je vojska.

"Osveta za ubistvo našeg heroja je neizbježna", dodaje se. Glasnogovornik brigade Anatolij Javorski rekao je da je Šadura došao iz zapadnog regiona Žitomir i da je mobilisan u decembru.

U obraćanju naciji u ponedjeljak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se na snimku vidi kako ruske snage "brutalno ubijaju" ukrajinskog vojnika.

"Pronaći ćemo ubice", zakleo se. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Međunarodni krivični sud da ispita snimak.

Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužilac, rekao je da je ukrajinska služba sigurnosti registrovala pucnjavu kao krivično djelo prema krivičnom zakonu koji pokriva kršenje ratnih zakona i običaja.

Ukrajinske i zapadne vlasti kažu da postoje dokazi za hiljade ratnih zločina počinjenih u Ukrajini od ruske vojne operacije. Rusija je više puta negirala da su njene snage počinile zločine ili napale civile.

Još jedan vojnik?

Ukrajinski novinar Jurij Butusov identificirao je preminulog muškarca 42-godišnjeg Oleksandra Matsijevskija iz sjevernog grada Nizhin.

Butusov je na Facebooku objavio sliku Matsijevskog, koji je podsjećao na ukrajinskog vojnika iz viralnog videa. Istaknuti novinar rekao je da je Matsijevski, koji je imao 19-godišnjeg sina, dobrovoljno otišao na front.

Šef plaćeničke skupine Wagner, koja je predvodila ruski napad na Bahmut, rekao je da nema dokaza koji bi njegove borce povezali s ubistvom.

Ali šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da će, ako se pojave detalji koji povezuju njegovu grupu s incidentom, "svakako to detaljno ispitati".

TRT World