Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo protjerivanje.     Foto: Ben-Gvir/ Twitter

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina pozvali su na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ušao u dvorišta džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, usred upozorenja o nemirima.

Očekuje se da će Vijeće zasjedati u četvrtak, rekle su diplomate.

Posjeta je izazvala žestoku osudu širom svijeta, a SAD, najbliži saveznik Izraela, izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih događaja.

"Duboko smo zabrinuti zbog bilo kakvih jednostranih akcija koje imaju potencijal da pogoršaju tenzije upravo zato što želimo da vidimo suprotno", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

"Sjedinjene Države se čvrsto zalažu za očuvanje historijskog statusa quo u pogledu svetih mjesta u Jerusalemu."

Dodao je da su bilo kakve jednostrane akcije koje potkopavaju status quo "neprihvatljive".

“Cijeli svijet je zabrinut”

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo protjerivanje.

Više puta se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na džamiju Al-Aksa u istočnom Jerusalemu.

Ultradesničarski političar također je izazvao val nemira u okupiranom gradu nakon što je otvorio ured u naselju Sheikh Jarrah.

U novembru 2022. izraelski predsjednik Isaac Herzog upozorio je u audiosnimku koji je procurio da je "cijeli svijet zabrinut" zbog Ben-Gvirovih ekstremističkih stavova.

Religijski značaj


Za muslimane, Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto na svijetu.

Jevreji, s druge strane, to područje nazivaju Brdom hrama, govoreći da su se na njemu u davna vremena nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. i anektirao cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Šefovi diplomacija Turkiye i UAE-a razgovarali o situaciji u Afganistanu i izraelskim provokacijama u Al-Aksi

Ministri vanjskih poslova Turkiye i Ujedinjenih Arapskih Emirata Mevlut Cavusoglu i Abdullah bin Zayed Al Nahyan razgovarali su o bilateralnim temama.

Ministri vanjskih poslova Turkiye i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mevlut Cavusoglu i šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan razgovarali su o nedavnim događajima u Afganistanu i jučerašnjem izraelskoj provokaciji u kompleksu Al-Akse.

“Tokom telefonskog razgovora, ministri su također ponovili svoju osudu jučerašnjeg napada izraelskog ministra u kompleksu Al-Akse. Naglasili su važnost očuvanja statusa svetih mjesta u Al-Qudsu (Jeruzalemu) i povećanja koordinacije protiv takvih neprihvatljivih djela, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Naglašavajući potrebu da se osigura puna zaštita Al-Aksa i zaustave ozbiljna i provokativna kršenja koja se tamo događaju, dva ministra su pozvala izraelske vlasti da preuzmu odgovornost za smanjenje eskalacije i nestabilnosti u regiji.

TRT Balkan