U 2021. godini svake 4,4 sekunde umiralo po jedno dijete ili mlada osoba

U 2021. godini svake 4,4 sekunde umiralo po jedno dijete ili mlada osoba

Poseban izvještaj UN-ove grupe otkriva i da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno iste godine.
Neophodno je osigurati bolju i ravnopravnu zdravstvenu brigu za svu djecu.     Foto: Reuters

Procjenjuje se da je oko 5 miliona djece umrlo prije svog petog rođendana, a još 2,1 milion djece i mladih u dobi od 5 do 24 godine izgubilo je život 2021, prema posljednjim procjenama koje je objavila Međuagencijska grupa Ujedinjenih naroda za procjenu smrtnosti djece (UN IGME ).

U posebnom izvještaju je otkriveno da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno tokom istog perioda. Tragično, mnogi od ovih smrtnih slučajeva mogli su se spriječiti ravnopravnim pristupom i visokokvalitetnom zdravstvenom zaštitom majki, novorođenčadi, djece i adolescenata.

“Svakog dana previše roditelja se suočava sa traumom gubitka djece, ponekad čak i prije njihovog prvog daha”, rekla je Vidhya Ganesh, direktorica UNICEF-ovog odjela za analizu podataka, planiranje i praćenje.

“Ovako rasprostranjena tragedija, koja se može spriječiti, nikada ne bi trebala biti prihvaćena kao neizbježna. Napredak je moguć uz snažniju političku volju i ciljano ulaganje u jednak pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dijete.”

Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine – s globalnom stopom smrtnosti djece mlađe od pet godina koja je pala za 50 posto, padom od 36 posto stope smrtnosti starije djece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 posto – “napredak je bitno smanjen od 2010.”, navodi se u UN-ovom saopćenju.

Iz UN-ovog IGME-a upozoravaju kako će približno 59 miliona djece i mladih umrijeti prije 2030. ako se “ne poduzmu brze mjere za poboljšanje zdravstvenih usluga”.

„Nepravedno je da se šanse djeteta za preživljavanje mogu oblikovati samo mjestom rođenja i da postoje tako velike nejednakosti u njihovom pristupu zdravstvenim uslugama koje spašavaju živote“, rekla je dr. Anshu Banerjee, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije. “Djeci su potrebni snažni sistemi primarne zdravstvene zaštite koji zadovoljavaju njihove potrebe i potrebe njihovih porodica, kako bi, bez obzira gdje su rođena, imali najbolji početak i nadu u budućnost.”

Podsaharska Afrika i južna Azija nose najteži teret, pokazuju izvještaji. Iako je podsaharska Afrika imala samo 29 posto globalne živorođene djece, na regiju je otpadalo 56 posto svih smrtnih slučajeva mlađe od pet godina 2021, a na južnu Aziju 26 posto od ukupnog broja.

Djeca rođena u subsaharskoj Africi podložna su najvećem riziku smrti u djetinjstvu u svijetu – 15 puta većem od rizika za djecu u Evropi i Sjevernoj Americi. Rizik da žena rodi mrtvorođenu bebu u podsaharskoj Africi je sedam puta vjerovatniji nego u Evropi i Sjevernoj Americi.


TRT Balkan