Mevlut Cavusoglu osudio je "odvratni teroristički napad usmjeren na džamiju", uputio saučešće Pakistanu i poželio brz oporavak ranjenima.       Foto: AA

Turkiye je u ponedjeljak najoštrije osudila gnusni teroristički napad na džamiju na sjeverozapadu Pakistana u kojem je poginulo najmanje 59 ljudi.

"Duboko smo ožalošćeni gubitkom života i povredama kao rezultatom terorističkog akta od ponedjeljka usmjerenog na džamiju u sjeverozapadnom gradu Peshawaru", navodi se u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.

I ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu osudio je "odvratni teroristički napad usmjeren na džamiju", uputio saučešće Pakistanu i poželio brz oporavak ranjenima.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin, izrazio je saučešće prijateljskom Pakistanu.

"Bez obzira na njegovo porijeklo ili vrstu, terorizam je zločin protiv čovječnosti. Osuđujemo ovaj brutalni napad i dijelimo bol Pakistana", objavio je Kalin na Twitteru.

Predsjednik parlamenta Turkiye Mustafa Sentop izrazio je tugu zbog terorističkog napada i solidarnost sa Pakistanom.

"Terorizam nastavlja da gađa živote, domove i hramove nevinih ljudi širom svijeta, kao i mir i spokoj na Zemlji. Ponavljamo naš poziv na nepristrasnu, iskrenu, odlučnu i zajedničku borbu protiv terorizma sa istinom 'sigurnost jedne osobe je sigurnost cijelog svijeta'", objavio je Sentop na Twitteru.

Pakistanske vlasti i lokalni mediji objavili su da je najmanje 59 ljudi, uključujući policajce, ubijeno, a više od 150 povrijeđeno u ponedjeljak na sjeverozapadu Pakistana kada se bombaš samoubica raznio tokom podnevne molitve u džamiji.

Organizacija pakistanskih talibana, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), preuzela je odgovornost za smrtonosni napad.

TRT Balkan / agencije