Vatra i dim su sve veći nakon izraelskog zračnog napada na centralni Pojas Gaze, petak, 27. januara 2023.     Foto: AP

Izrael je pokrenuo zračne napade na opkoljenu Gazu, dan nakon što su izraelske snage ubile deset Palestinaca u izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali, dok su tenzije na vrhuncu.

Izrael je rekao da je izveo najmanje dvije serije napada na Hamas, koji upravlja enklavom, nakon što je navodno ispaljena raketa na južni Izrael.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za prijavljenu raketnu paljbu.

Svjedoci i lokalni mediji izvijestili su da su izraelski dronovi ispalili dvije rakete na ciljeve u Gazi prije nego što su borbeni avioni udarili, uzrokujući četiri velike eksplozije.

Najkrvaviji dan na okupiranoj Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko godina izbio je tokom racije u četvrtak u prepunom izbjegličkom kampu u sjevernom gradu Jenin, gdje su ulicama odjeknuli pucnjevi, a iz gorućih barikada kuljao dim.

Od kada su započele svoje evidencije 2005. godine, Ujedinjene nacije nikad nisu zabilježile tako visok broj poginulih u jednoj operaciji na okupiranoj teritoriji.

Zabrinutost zbog eskalacije nasilja

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da strahuje da bi se sigurnosna situacija mogla pogoršati nakon ubistava u Jeninu.

Najviši američki diplomata trebao bi u nedjelju otputovati na Bliski istok kako bi razgovarao o situaciji, a planirana je posjeta Egiptu, Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali.

U četvrtak su Sjedinjene Države rekle da traže informacije od Izraela nakon što su civili ubijeni tokom racije u Jeninu, rekla je glavna zvaničnica State Departmenta za Bliski istok Barbara Leaf.

Informirajući novinare telefonom uoči putovanja državnog sekretara Antonyja Blinkena u regiju, Leaf je rekao da su američki zvaničnici tražili razumijevanje za incident i pozivali na deeskalaciju, opisujući civilne žrtve kao "žalosne".

Izraelska vojska je kasnije tokom dana smrtno ustrijelila 22-godišnjeg Palestinca.

Hiljade ljudi došlo je na dženaze u Jenin, dok je palestinsko predsjedništvo objavilo trodnevnu žalost. Optuženo je da se racija u četvrtak odvijala "u međunarodnoj tišini".

Glasnogovornik Palestinske uprave Nabil Abu Rudeineh rekao je da je Abbas odlučio prekinuti sigurnosnu koordinaciju u "svjetlu ponovljene agresije na naš narod".

Također je rekao da Palestinci planiraju podnijeti žalbe Vijeću sigurnosti UN-a, Međunarodnom krivičnom sudu i drugim međunarodnim tijelima.

Već se očekivalo da će Blinkenovo putovanje, drugo putovanje visokog američkog zvaničnika za nacionalnu sigurnost ovog mjeseca, biti ispunjeno napetostima zbog neslaganja između predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, posebno oko izraelske okupacije palestinskih zemalja.

Očekuje se da će racija u četvrtak i protest koji je uslijedio dodatno otežati posjetu.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zatražili su od Vijeća sigurnosti UN-a da se sastane iza zatvorenih vrata u petak zbog nasilja, saopćile su diplomate.

UN-ov izaslanik za mir Tor Wennesland rekao je da je "duboko uznemiren i ožalošćen kontinuiranim ciklusom nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali".

Blinken se neće susresti s kontroverznim izraelskim političarima

Novi izraelski ministar nacionalne sigurnosti, političar krajnje desnice Itamar Ben-Gvir, koji nastoji dati pravni imunitet izraelskim vojnicima koji pucaju na Palestince, objavio je snimak sebe kako trijumfalno sija i čestita vojnicima nakon napada na Zapadnu obalu.

Bidenova administracija ozbiljno je zabrinuta zbog sastava Netanyahuove vlade koja uključuje nekoliko krajnje desničarskih izraelskih političara koji se protive nekim od temeljnih bliskoistočnih politika administracije, uključujući dvodržavno rješenje dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.

Kao i Salivan, Blinken ne planira da se sastane s najkontroverznijim od tih članova kabineta, prema američkim zvaničnicima.


TRT Balkan