Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg Foto: AA
Generalni sekretar NATO-a je izjavio da veoma cijeni napore koje Turkiye i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan ulažu da pronađu rješenje za izvlačenje žita iz Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).


U sjedištu NATO-a u Briselu održan je sastanak ministara vanjskih poslova članica zemalja tog saveza, a Stoltenberg je u obraćanju novinarima istakao da su završene pripreme za samit NATO-a, koji će se održati u Madridu od 29. do 30. juna.

“Uvjeren sam da će samit u Madridu biti transformativni samit u smislu jačanja odvraćanja i odbrane, stalne podrške Ukrajini i drugim ugroženim partnerima“, rekao je Stoltenberg.

Najavio je da će na samitu biti usvojen novi Strateški koncept te utvrđen stav protiv Rusije i drugih rastućih prijetnji i da će Kina biti uključena prvi put u tom smislu, Stoltenberg je naveo da će i lideri azijsko-pacifičkih zemalja biti među učesnicima.

Stoltenberg je naveo da će se razgovarati i o pravednijoj podjeli tereta i obezbjeđivanju resursa, a među temama o kojima će se raspravljati su i zahtjevi za prijem Finske i Švedske.

Navodeći da su ministri razgovarali o dugoročnoj podršci Ukrajini, Stoltenberg je rekao da će se sprovesti sveobuhvatni paket podrške NATO-a.

“Jučer sam telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom. Cijenim napore koje Turkiye i njen predsjednik Erdogan ulažu da pronađu rješenje za izvlačenje žita iz Ukrajine“, rekao je Stoltenberg.

Naglasivši da se radi na otklanjanju legitimnih zabrinutosti Turkiye u kontekstu švedskih i finskih zahtjeva za prijem u NATO.

“Razmišljamo kako da to riješimo na način koji će navesti Turkiye da kaže da i prihvati Finsku i Švedsku kao nove članice. Mislim da je važno naglasiti da se i Turkiye zalaže za politiku otvorenih vrata NATO-a“, kazao je Stoltenberg.



AA