Srbija i Egipat potpisali 13 bilateralnih ugovora.      Foto: AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi usaglasili su se da će obnova saradnje i produbljivanje odnosa mnogo toga u budućnosti doneti obema zemljama i narodima.

Vučić i Al-Sisi su usvojili zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države zahvaljujući kojoj je potpisano 13 bilateralnih ugovora, među kojima je i onaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i socijalnih pasoša.
"Uveren sam da su današnji razgovori pružili snažan impuls daljem razvoju prijateljskih odnosa koji će se videti, ne samo u saradnji u međunarodnoj areni, međunarodnim institucijama i organizacijama kroz političku saradnju i podršku jednih drugima, već i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima i brojnim projektima koje ćemo da radimo zajedno", naveo je Vučić.

On je rekao da će Al-Sisi u četvrtak prisutvovati prikazu naoružanja vojske Srbije, jer smatra da na polju vojno-tehničke saradnje Srbija i Egipat "nemaju šta da kriju i imaju mnogo toga da ponude jedni drugima", da formiraju zajednička preduzeća i oslone se jedni na druge u teškim vremenima.

Dodao je da je dogovorena "veoma bliska saradnja" ministarstava vanjskih poslova Srbije i Egipta u međunarodnim institucijama i forumima. Vučić je ocenio da poseta Al-Sisija za Srbiju ima istorijski karakter i da potpisani sporazumi govore o širini saradnje sa Egiptom. Al-Sisi je rekao da Egipat očekuje još snažniju saradnju sa Srbijom na svim poljima i podsetio na istorijsku saradnju dve zemlje.
"Svi u Egiptu znaju da Srbija znači - Josip Broz Tito, koji je cenjen u Egiptu koliko je i (Gamal Abdel) Naser cenjen u Srbiji", dodao je Al-Sisi.

On je istakao da je s Vučićem razgovarao o dešavanjima u Palestini, Libiji i Ukrajini, i o tome kako kriza utiče na ekonomiju. Al-Sisi je naglasio da je vizija Egipta da se sve reši mirnim putem i kroz sporazume, naročito kada je reč o ukrajinskoj krizi.

Velika prilika za razvoj ekonomskih odnosa

Na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Egipat, koje je usledilo, Al-Sisi je naveo da Egipat nastoji da osavremeni saradnju sa Srbijom, naročito u sferi poljoprivrede, jer je Srbija "veoma napredna država sa veoma velikim potencijalom".

Do kraja oktobra će biti završeni pregovori u vezi sa slobodnom trgovinom.     Foto: Tanjug

Vučić je naglasio da će Srbija učiniti sve da do marta bude uspostavljena direktna aviolinija između Beograda i Kaira i najavio da bi do kraja oktobra trebalo da budu završeni pregovori oko slobodne trgovine između Srbije i Egipta.

Vučić je, govoreći o turističkoj saradnji, istakao da "Srbi vole da idu u Egipat, ići će još više i češće".
"Kada turisti razmišljaju da ne odu u Egipat kada se pojavi jedna ajkula, nijedan Srbin neće da napusti Egipat, nama ajkule ne mogu ništa, tako da mi uživamo u egipatskom divnom Crvenom moru", rekao je Vučić.

Prethodno je Vučić priredio svečani doček Al-Sisiju ispred Palate Srbije, uz vojne i državne počasti.
Vučić je potom Al-Sisija odlikovao Ordenom Republike Srbije zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Egipta.

Na osnovu Deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države koju su usvojili Vučić i Al-Sisi potpisani su ugovori o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, Memorandum o razumevanju dve vlade u oblasti poljoprivrede i Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti. Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra. Dve strane su potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Potpisan je i Memorandum o saradnji Radio-televizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, Sporazum o saradnji Muzeja afričke umetnosti i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, Sporazum o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona i Memorandum o razumevanju Instituta za standardizaciju Srbije i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet.

Al-Sisi je stigao u Beograd u utorak popodne, a za danas je planiran i susret s predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem. On je pre Beograda bio u zvaničnoj poseti Nemačkoj, a iz Srbije odlazi u Francusku.

Vučić je rekao da veruje u češće kontakte i posete i zahvalio je Al-Sisiju što je između posete Nemačkoj i Francuskoj našao mesto i za boravak u Srbiji.

TRT Balkan / agencije