Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, zajedno sa svojim najvišim vojnim komandantima, pratio je testiranje.       Foto: Reuters

Vlasti Sjeverne Koreje saopćile su u petak da je njihova vojska testirala novo podvodno nuklearno oružje koje može izazvati radioaktivni cunami velikih razmjera.

Novo tajno oružje Haeil je bespilotna podmornica za nuklearni napad i testirana je tokom vježbe koju je sjevernokorejska vojska izvela u protekla tri dana u blizini obale okruga Riwon, provincije Južni Hamgyong.

Tu informaciju saopćila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), kao i to da je testirano oružje pogodilo ciljnu točku u vodama zaljeva Hongwon.

Primarni cilj novog podvodnog nuklearnog strateškog oružja je, prema službenim medijima Pjongjanga, tajno ući u glavne neprijateljske operativne vode i podvodnom eksplozijom izazvati masivni radioaktivni cunami kako bi se uništile neprijateljske pomorske udarne jedinice i luke.

U tekstu se dalje navodi da se novim oružjem može upravljati s bilo koje obale ili luke.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, zajedno sa svojim najvišim vojnim komandantima, pratio je testiranje, koje je izvedeno kao odgovor na 11-dnevne velike vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koje su također završile u četvrtak.

Sjeverna Koreja je osudila vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a i smatra ih vježbom za “okupaciju“ Sjeverne Koreje.

KCNA dalje navodi da je raspoređivanje ogromnih nuklearnih strateških sredstava u regiji, kao i broj snaga uključenih u vježbu, hitno zahtijevalo od Sjeverne Koreje da pripremi svoje cjelokupne oružane snage za sveobuhvatni rat i ojača svoju nuklearnu snagu.

TRT Balkan / agencije