Inflacija u Njemačkoj bi mogla da u jesenjim mjesecima dostigne deset posto.     Foto: Reuters

Predsjednik njemačke centralne banke Bundesbank Joachim Nagel upozorio je da će moguća recesija pokucati na vrata Njemačke ako energetska kriza eskalira, pozivajući Evropsku centralnu banku (ECB) da nastavi povećavati kamatne stope.

“Ukoliko se energetska kriza pogorša, recesija izgleda kao vjerovatan slijed naredne zime“, rekao je Nagel njemačkom dnevniku “Rheinische Post“.

Ističući kako je Njemačka privreda imala prilično dobre rezultate u teškim uslovima u prvoj polovini ove godine, Nagel je upozorio da bi se ekonomski izgledi mogli pogoršati u drugoj polovini godine ako se pojave dodatni problemi s isporukom zbog dugotrajnog niskog vodostaja.

Naglasio je da bi inflacija u Njemačkoj mogla u jesenjim mjesecima dostići deset posto i dodao da su dvocifrene stope inflacije posljednji put zabilježene u zemlji prije više od 70 godina.

ECB bi svoju novu odluku o kamatnim stopama trebao donijeti 8. septembra, a Nagel tvrdi da moraju uslijediti dalja povećanja stopa s obzirom na visoku inflaciju.

“Proteklih nekoliko mjeseci pokazalo je da o monetarnoj politici moramo odlučivati ​​od sastanka do sastanka“, rekao je Nagel.

Evropska centralna banka je odlučila da podigne ključne kamatne stope za 50 baznih poena u julu kako bi preduzela dalje ključne korake i kako bi osigurala da se inflacija vrati na ciljanih dva posto.

“Bit će ključno zadržati srednjoročna inflaciona očekivanja stabilna na dva posto. Uvjeren sam da će Upravno vijeće ECB-a preduzeti neophodne mjere monetarne politike“, rekao je Nagel.

TRT Balkan / agencije