Turski parlament mora ratifikovati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.      Foto: AA

U Ankari, glavnom gradu Turkiye, održava se sastanak delegacije Finske i zvaničnika turskog Ministarstva pravde.

Delegacija Finske koja je sa Švedskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u i potpisala tripartitni memorandum, obavezavši se da će s Turkiye sarađivati ​​protiv terorističkih organizacija, boravi u turskoj prijestolnici.

Sastanak između zvaničnika Ministarstva pravde Finske i zvaničnika Ministarstva pravde Turkiye počeo je jutros.

Delegaciju Ministarstva pravde Turkiye predvodi generalni direktor za vanjske odnose i Evropsku uniju Kasim Cicek.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turkiye je kao članica NATO-a izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružiti podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turkiye.

Finska i Švedska su se također usaglasile da se pozabave neriješenim zahtjevima Ankare za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenika za terorizam.

Turski parlament mora ratifikovati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.

TRT Balkan / agencije