Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je u više navrata izjavljivalo da je kontinuirano prisustvo formacija armenskih oružanih snaga u regionu Karabaha izvor ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti.                           Foto: MO Azerbejdžana

Sistematsko granatiranje položaja azerbejdžanske vojske od formacija armenskih oružanih snaga oružjem različitih kalibara, nastavak miniranja naših teritorija, jačanje inženjerijske podrške za borbene položaje, kao i povećanje broja rovova i skloništa u Karabahu, regiji Azerbejdžana, u proteklih nekoliko mjeseci dodatno su eskalirali tenzije.

S tim u vezi, evidentirano je i utvrđivanje borbenih položaja vojnim osobama, oklopnim vozilima, artiljerijskim topovima i drugom vatrenom snagom, dovođenje jedinica u visok stepen borbene gotovosti, stvaranje jedinica dodatne mobilizacije, proširenje izviđačkih aktivnosti prema jedinicama armije Azerbejdžana, kao i prodiranje u dubinu naših položaja radi izvođenja naših izviđačko-subverzivnih akcija ponovnim postavljanjem mina preko već deminiranih područja i puteva koji se koriste u civilne svrhe.

Vozilo Državne agencije za automobilske puteve Azerbejdžana eksplodiralo je 19. septembra pogodivši nagaznu minu koju su prethodno postavile izviđačko-subverzivne grupe armenskih oružanih snaga u regionu Karabaha u Azerbejdžanu, s ciljem izvršenja terorističkog akta, na Ahmadbayli – Put Fuzuli – Shusha, koji je ubio dva civila.

Istog dana, eksplozija vozila s vojnim osobljem unutrašnjih trupa Ministarstva unutrašnjih poslova na minu, koju su postavile izviđačko-subverzivne grupe oružanih snaga Armenije, dovela je do smrtnih slučajeva i povreda među našim vojnicima.

Takve činjenice svjedoče o tekućoj smišljenoj i planiranoj politici terora Armenije protiv Azerbejdžana. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je u više navrata izjavljivalo da je, suprotno odredbama trilateralne deklaracija potpisane 10. novembra 2020. godine, kontinuirano prisustvo formacija armenskih oružanih snaga u regionu Karabaha u Azerbejdžanu izvor ozbiljne prijetnje regionalnom miru i stabilnosti.

Stoga su pokrenute lokalne antiterorističke aktivnosti kako bi se osigurale odredbe trilateralne deklaracije, suzbile provokacije velikih razmjera u ekonomskom regionu Karabaha, razoružale i osigurale povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija, neutralizirala njihova vojna infrastruktura, obezbijedila sigurnost civilnog stanovništva vraćenog na teritorije oslobođene od okupacije, civila uključenih u građevinsko-restauratorske radove i našeg vojnog osoblja, te u konačnici obnovio ustavni poredak Republike Azerbejdžan.

U sklopu mjera, visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na prvoj liniji fronta i dubinska, dugotrajna vatrena mjesta formacija oružanih snaga Armenije, kao i borbena sredstva i vojni objekti.

Ponavljamo da civilno stanovništvo i objekti civilne infrastrukture nisu gađani. Onesposobljavaju se samo legitimni vojni ciljevi.

O tekućim aktivnostima obavještavaju se komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo Tursko-ruskog centra za praćenje.

TRT Balkan