Samo je Turkiye uspješno posredovala između Rusije, Ukrajine i Mađarske

Samo je Turkiye uspješno posredovala između Rusije, Ukrajine i Mađarske

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto podržava turske mirovne napore u Ukrajini.
Szijjarto izražava nadu da će razgovori između turskog predsjednika Erdogana i njegovog ruskog kolege Putina također uroditi plodom i utrti put miru.      Foto: AA

Turkiye je jedina zemlja koja je postigla rezultate u svojim nastojanjima da posreduje između Rusije i Ukrajine, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.

"Ako to stavimo u realan pristup, očito je da je samo Turkiye do sada bila (...) uspješna kada je riječ o pokušajima posredovanja", rekao je u četvrtak za Anadolu Agency mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska podržava mirovne napore Turkiye usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, uključujući turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, rekao je Szijjarto, koji je prisustvovao Međunarodnom forumu Ruske energetske sedmice u Moskvi, događaju o perspektivama ruske industrije goriva i energije, kao i međunarodne saradnje.

On je također ukazao na julski sporazum koji je otvorio put ukrajinskom izvozu žitarica usred rata s Rusijom, napominjući da je ova inicijativa prevladala uz tursko posredovanje.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je pauziran nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru.

Zahtjev za nastavak posredovanja

Dotičući se svog sastanka s Cavusogluom tokom 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Szijjarto je rekao: "Zamolio sam ga (Cavuoglua) da nastavi s posredničkim naporima."

"Zato što živimo u susjedstvu rata. Želimo mir. Mir dolazi samo pregovorima", dodao je on.

Szijjarto je izrazio nadu da će razgovori između Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina također uroditi plodom i utrti put miru, dodajući; "Mi, Mađari, želimo mir."

TRT Balkan