Inače, administracija američkog predsjednika predstavila je nova ograničenja za izvoz tehnologije Wagner grupi u pokušaju da dodatno oteža njeno snabdijevanje, podsjetila je britanska agencija.      Foto: Reuters

"Wagner širom svijeta traži dobavljače oružja kako bi podržao vojne operacije u Ukrajini. Možemo potvrditi da je Sjeverna Koreja Wagneru prošlog mjeseca isporučila pješadijske rakete i projektile u Rusiju", izjavio je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, prenio je Glas Amerike.

SAD procjenjuje da količina naoružanja koju je isporučila Sjeverna Koreja neće promijeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini. Očekuje se da će Pjongjang Rusiji obezbijediti još vojne opreme.

Stručnjaci i poznavaoci naoružanja tvrde da je Pjongjang proizveo balističke rakete koje mogu da pogode ciljeve koji se nalaze bilo gdje na Zemlji, kao i oružje kraćeg dometa, izvještava britanska agencija.

Pošto je Bijela kuća u novembru saopštila da Pjongjang Rusiji tajno isporučuje znatan broj artiljerijskih granata, usljedio je odgovor Sjeverne Koreje da nikada na taj način nije poslovala s Rusijom i da nema takvih planova.

Kirby je prenio i da se ruski predsjednik Vladimir Putin sve više okreće Wagner grupi, koja je u vlasništvu Putinovog saveznika Jevgenija Prigožina, za pomoć u Ukrajini.

Inače, administracija američkog predsjednika predstavila je nova ograničenja za izvoz tehnologije Wagner grupi u pokušaju da dodatno oteža njeno snabdijevanje, podsjetila je britanska agencija.

Kirby je poručio da će u narednim sedmicama biti uvedene nove sankcije koje se odnose na tu privatnu vojnu kompaniju, kao i strane koje joj pružaju podršku u zemljama širom svijeta. Grupa Wagner, koju dijelom čine i veterani ruskih oružanih snaga, borila se i u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

TRT Balkan