Ministarstvo odbrane Ruske federacije saopštilo je da je odluka donijeta u "svjetlu nedavnih događaja povezanih s terorističkim napadima na brodove Crnomorske flote".     Foto: Reuters

Rusija je obustavila svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita, nakon napada na njenu Crnomorsku flotu, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane te zemlje.

Ministarstvo odbrane Ruske federacije saopštilo je da je odluka donijeta u "svjetlu nedavnih događaja povezanih s terorističkim napadima na brodove Crnomorske flote".

Turkiye, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je prekinut nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji je nadgledao pošiljke.

Strane su pregovarale o mogućem produženju i proširenju nakon krajnjeg roka 19. novembra kako bi se uključio ruski izvoz žitarica i gnojiva.

Rusija je u subotu optužila Veliku Britaniju da je pomogla Ukrajini u planiranju napada dronom na rusku Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj.

Britansko ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe.

TRT Balkan / agencije