Putin je kazao da će Rusija rasporediti svoj plin na svjetskim tržištima i da za to postoje Snaga Sibira, Turski tok i Plavi tok.     Foto: Reuters / Screenshot

Eksplozije koje su oštetile plinovode Sjeverni tok prošlog mjeseca bile su "čin međunarodnog terorizma", izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na Međunarodnom forumu "Russian Energy Week" u Moskvi, Putin je rekao da je svrha eksplozija "podrivanje energetske sigurnosti cijelog kontinenta, blokiranje izvora jeftine energije".

Istakao je da iza eksplozija stoje ljudi "koji žele konačno prekinuti veze između Rusije i Evropske unije i oslabiti Evropu".

Podvodne eksplozije u prošlom mjesecu stvorile su napukline na plinovodu Sjeverni tok 1 i 2. U toku je istraga o ovom slučaju.

Putin je rekao da se plinovodi Sjeverni tok mogu obnoviti, ali samo ako se njihova upotreba nastavi i ako se obezbijedi sigurnost.

Prema njegovim riječima, jedan vod Sjevernog toka 2 ostaje netaknut, a Rusija bi tom rutom mogla isporučiti oko 27 milijardi kubnih metara plina.

"Rusija je spremna da isporuči dodatnu količinu plina Evropi ove jeseni i zime. Lopta je na strani Evropske unije", poručio je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da su isporuke plinovodima pouzdanije jer se ne mogu preusmjeriti u regije koje nude bolju cijenu. Međutim, rekao je da će EU riješiti problem cijena štampanjem više novca, iako je inflacija u evropskoj zoni nedavno dostigla neviđenih 10 posto.

Putin je kazao da će Rusija rasporediti svoj plin na svjetskim tržištima i da za to postoje Snaga Sibira, Turski tok i Plavi tok.

Rekao je i da Rusija isporučuje "ne velike, ali prezentabilne" količine plina u Evropu preko Turskog toka i predložio da Turkiye postane glavna ruta za isporuku ruskog plina u Evropu.

Prema riječima ruskog predsjednika, u tu svrhu bi se moglo izgraditi energetsko čvorište u Turkiye.

"Kako se globalni energetski sektor suočava sa problemima bez presedana, traženje izlaza iz ove krize mora postati prioritet na međunarodnim platformama", naglasio je Putin

TRT Balkan / agencije