Izraelske snage bombardovale su poljoprivredna zemljišta u četvrti Salam u gradu Rafah, blizu egipatske granice.          Foto: AA

Veliki broj Palestinaca ubijen je u napadima za genocid optuženog Izraaela na Pojas Gaze izvedenim prvog dana ramazana, svetog mjeseca muslimana.

Izraelske snage već 157. dan nastavljaju s napadima na Pojas Gaze, gdje su izazvale veliku humanitarnu katastrofu.

Prema vijestima službene palestinske agencije WAFA, izraelska vojska je tokom cijele noći izvodila intenzivne napade iz zraka, s kopna i mora na različite tačke, posebno Khan Younis na jugu Pojasa Gaze i naselje Zeytun u gradu Gazi.

Bilo je poginulih i povrijeđenih u napadima izvedenim na naselje Zeytun.

Na meti je bila kuća u istočnom dijelu grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze, a javljeno je da u napadu ima mrtvih i povrijeđenih.

Dok je izraelska artiljerija gađala istočno od Khan Younisa, ratni avioni bombardovali su mnoge kuće u četvrti Es-Sabra u Gazi. U napadu je ubijeno i ranjeno mnogo ljudi, uglavnom žena i djece.

Izraelske snage bombardovale su poljoprivredna zemljišta u četvrti Salam u gradu Rafah, blizu egipatske granice.

Ratni avioni gađali su zapadno od grada Gaze, izbjeglički kamp Nusayrat u centralnom dijelu enklave. I u ovim napadima ima mrtvih i povrijeđenih.

Medicinski timovi su iz ruševina kuće palestinske porodice Ashur, koja je bombardovana u distriktu Tel el-Heva u Gazi, izvukli deset tijela, među kojima su bili žene i djeca.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno više od 31.045, a ranjeno 72.654 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije