Stotine Khanovih pristalica blokirale su nekoliko ulica koje vode do njegove rezidencije, okružujući policajce i prisiljavajući ih da napuste lokaciju.     Foto: Reuters / Photo: AFP

Pakistanska policija u nedjelju nije uspjela uhapsiti bivšeg premijera zemlje Imrana Khana zbog otpora njegovih pristalica, objavili su zvaničnici i lokalni mediji u nedjelju.

Sud u Islamabadu izdao je u utorak nalog za hapšenje za Khanom u slučaju vezanom za ilegalnu nabavku i prodaju poklona koje su mu dali strani uglednici dok je bio na vlasti.

Tim policije Islamabada, sa nalogom za hapšenje, stigao je u nedelju u severoistočni grad Lahore kako bi priveo Khana, rekao je novinarima šef policije Islamabada Nasir Akbar.

"Khanu je dostavljeno sudsko obavještenje. Sada ćemo obavijestiti sud i postupiti u skladu s tim", dodao je on.

Policija je objavila da je policijski nadzornik ušao u Khanovu rezidenciju da bi mu uručio sudski nalog, ali bivši premijer, koji se oporavlja od ranjavanja vatrenim oružjem prilikom pokušaja atentata u novembru prošle godine, nije bio tamo.

Khanov šef kabineta Shibli Faraz primio je nalog, obavještavajući policiju da bivši premijer nije kod kuće.

Stotine Khanovih pristalica blokirale su nekoliko ulica koje vode do njegove rezidencije, okružujući policajce i prisiljavajući ih da napuste lokaciju.

Policija je saopštila da će biti poduzeti pravni postupci protiv onih koji su ometali izvršenje sudskih naloga.

Fawad Chaudhry, bivši ministar informacija i potpredsjednik PTI-a, na konferenciji za novinare u Lahoreu upozorio je vladu na protest širom zemlje ako Khan bude uhapšen.

TRT Balkan / agencije