Palestinci odlučni u borbi protiv rušenja sela Khan al-Ahmar

Palestinci odlučni u borbi protiv rušenja sela Khan al-Ahmar

Selo Khan al-Ahmar se nalazi na okupiranom području istočnog Al-Qudsa/Jerusalema.
Palestinci tvrde da Izrael ovim pokušajem rušenja sela pokušava da poveže jevrejska naselja u istočnom Jerusalemu, Al-Ayzariyye i Lutovo jezero, koje se nalazi pored obala Mrtvog mora.     Foto: AA

Stanovnici palestinskog beduinskog sela Khan al-Ahmar, koje je ponovo postalo meta izraelskih političara i prijeti mu rušenje, poručuju da su odlučni boriti se protiv planova Izraela koji ih želi protjerati sa njihove zemlje.

Selo Khan al-Ahmar se nalazi na okupiranom području istočnog Al-Qudsa/Jerusalema.

Krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i zastupnici stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua predložili su rušenje sela kako bi na tom području bilo izgrađeno ilegalno jevrejsko naselje.

Odluka o rušenju koji je donio Vrhovni sud 2018. godine ističe u februaru. O sudbini sela očekuje se ročište koje će biti održano 1. februara.

Palestinci smatraju da Izrael želi da realizuje razne projekte na ovoj teritoriji tako što će Zapadnu obalu podijeliti na dva dijela, kako bi uništenjem Khan al-Ahmara eliminisao ideju o "dvodržavnom rješenju".

Stanovnici Khan al-Ahmara zabrinuti

Jedan od stanovnika palestinskog sela Iyd al-Jahalin rekao je za Anadoliju da su ljudi u regionu nervozni i zabrinuti zbog odluke o rušenju.

"Postoji ozbiljna zabrinutost zbog rušenja. Međutim, stanovnici su odlučni da ostanu ovdje. Neće biti nove selidbe iz selu", kazao je Al-Jahalin, te dodao:

"Ako Izrael uništi naše kuće, mi ćemo ih obnoviti", dodao je ovaj stanovnik, napominjući da izraelski plan uništenja sela ima za cilj eliminaciju svega što pripada Palestincima u zoni C Zapadne obale.

Pozvao je međunarodnu zajednicu na solidarnost s Palestincima.

"Naše protjerivanje iz Khan al-Ahmara bio bi konačni udarac uspostavljanju nezavisne države Palestine. Upravo sada, potreban nam je stav arapske, islamske i međunarodne solidarnosti s Khan al-Ahmarom. Svaka slobodna i časna osoba treba da pokaže ovu solidarnost", rekao je Al-Jahalin.

Izgradnja ilegalnog jevrejskog naselja


Mohammed Ibrahim Abu Ismail, također stanovnik Khan al-Ahmara, izjavio je da Izrael želi srušiti to područje i tamo provesti projekat izgradnje ilegalnog jevrejskog naselja.

"Nećemo napustiti naš teritorij, naši korijeni i naša historija su ovdje. Nova izraelska vlada želi povećati svoj rejting rušenjem Khan al-Ahmara, a to se neće dogoditi", rekao je Abu Ismail.

Mueyyed Shaban, predsjednik Vijeća za borbu protiv jevrejskih naselja, također je kazao da palestinski narod ni na koji način neće dozvoliti uništavanje i evakuaciju Khan al-Ahmara.

"Poručujemo izraelskoj vladi: Khan al-Ahmar neće biti uništen, odlučni smo u tome. Umrijet ćemo, ali i dalje nećemo napustiti našu zemlju", rekao je Shaban, dodajući:

"Ako dođu izraelski buldožeri, moraju prvo nas pregaziti prije nego što unište naše kuće. Ako uništite kuće, mi ćemo ih opet obnoviti."

Selo Khan al-Ahmar

Khan al-Ahmar je dom za oko 190 Palestinaca, koje je Izrael nasilno raselio iz pustinje Negev 1953. godine, a koji sada žive u improviziranim kućama.

U selu također postoji škola u kojoj se školuje oko 170 učenika iz drugih sela i ranije je donesena odluka o njenom rušenju.

Pokušaji Izraela da sruši selo i školu zasnovani su na tvrdnjama da je taj teritorij smatra "državnim zemljištem" i da su objekti "izgrađeni bez dozvole".

Palestinci tvrde da Izrael ovim pokušajem rušenja sela pokušava da poveže jevrejska naselja u istočnom Jerusalemu, Al-Ayzariyye i Lutovo jezero, koje se nalazi pored obala Mrtvog mora.

Vrhovni sud Izraela donio je prvu odluku o deložaciji i rušenju sela u maju 2018. godine, odbijajući zahtjeve palestinskih stanovnika tog područja.

Palestinci i međunarodni krugovi tada su vršili pritisak na izraelsku vladu da se ne provede odluka o rušenju Khan al-Ahmara.

Fatou Bensouda, tadašnja glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (ICC), izjavila je da masovno uništavanje imovine bez vojne potrebe i prisiljavanje stanovništva da migrira na okupirani teritorij predstavljaju ratne zločine prema Rimskom statutu kojim je uspostavljen ICC.

Zapadna obala podijeljena u tri zone

Izraelske snage pod brojnim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Al-Qudsu/Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

TRT Balkan / agencije