Erdogan je rekao i kako Turkiye cijeni saradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma.     Foto: AA

Nakon sastanka objavljeno je zajedničko saopćenje u kojem se navodi da su, uprkos aktuelnim regionalnim i globalnim izazovima, dvojica lidera potvrdila spremnost za unapređenje odnosa Turkiye i Rusije na osnovama međusobnog poštovanja i u skladu sa međunarodnim obavezama.

"Lideri su se dogovorili da budu poduzeti konkretni koraci na povećanju obima trgovine između dvije države u skladu sa utvrđenim ciljevima, ispunjavanju očekivanja dvije države u oblasti ekonomije i energetike prema reciprocitetu, te da se poduzmu konkretni koraci za jačanje saradnje o pitanjima koja su već duže vrijeme na dnevnom redu dvije države, posebno u oblasti saobraćaja, trgovine, poljoprivrede, industrije, finansija, turizma i građevinarstva", navodi se u saopćenju.

U kontekstu regionalnih pitanja, čelnici Turkiye i Rusije istakli su ključni značaj iskrenih i otvorenih odnosa između dvije države, zasnovanih na povjerenju, u smislu uspostavljanja regionalne i globalne stabilnosti.

"U tom kontekstu, dvojica lidera su potvrdila da su konstruktivni odnosi dvije države imali ulogu u postizanju Istanbulskog sporazuma o sigurnom transportu žitarica i prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka", navodi se.

Dvojica lidera naglasili su također potrebu pune implementacije Istanbulskog sporazuma, uključujući neprekidan izvoz sirovina neophodnih za rusku proizvodnju žitarica i đubriva.

Erdogan i Putin su tokom sastanka istakli značaj koji pridaju unapređenju političkog procesa u Siriji kako bi se postiglo trajno rješenje u toj zemlji.

"Napominjući važnost koju pridaju zaštiti političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije, lideri Turkiye i Rusije potvrdili su odlučnost da djeluju u solidarnosti i koordinirano u borbi protiv svih terorističkih organizacija u Siriji."

Također su naglasili snažnu posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nacionalnom jedinstvu Libije.

"Iskazali su značaj održavanja slobodnih, poštenih i vjerodostojnih izbora na osnovu najšireg mogućeg konsenzusa među Libijcima te ponovili podršku političkom procesu pod okriljem Ujedinjenih naroda", navodi se u zajedničkom saopćenju.

Erdogan i Putin su se također složili da sljedeći sastanak Vijeća za saradnju na visokom nivou dvije države bude održan u Turkiye.

TRT Balkan / agencije