Nesreća u Iranu: Ministar sporta teško povrijeđen, njegov savjetnik poginuo

Nesreća u Iranu: Ministar sporta teško povrijeđen, njegov savjetnik poginuo

Još najmanje 14 osoba je povrijeđeno u padu helikoptera koji se dogodio u gradu Baftu.
Helikopter se srušio neposredno pred slijetanje u sportski kompleks u gradu Baftu.     Foto: AA

Helikopter koji je prevozio iranskog ministra sporta i druge visoke zvaničnike te zemlje srušio se danas u jugoistočnoj pokrajini Kerman, pri čemu je jedna osoba poginula, a preostalih 15 je povrijeđeno.

Helikopter se srušio neposredno pred slijetanje u sportski kompleks u gradu Baftu. Esmail Ahmadi, viši savjetnik ministra sporta poginuo je u nesreći, potvrdio je šef hitne službe u Kermanu.

Ministar sporta Irana Hamid Sajjadi povrijeđen je u nesreći i zbog krvarenju u mozgu je zbrinut u bolnicu. Prema prvim informacijama, ministar je životno ugrožen. Crveni polumjesec u Kermanu saopćio je da je najmanje 16 ljudi bilo u helikopteru kada se srušio s visine od 10-15 metara.

U helikopteru se u trenutku pada nalazilo 12 putnika i četiri člana posade. Sajjadi je bivši atletičar, trkač na duge staze, koji je predstavljao Iran na Ljetnim olimpijskim igrama 1992. i 1996. godine.

Od januara je na crnoj list Evropske unije u vezi s višemjesečnim protestima u Iranu izazvanim smrću mlade žene u policijskom pritvoru.

TRT Balkan / agencije