Čelnici zemalja EU okupili su se na neformalnom samitu u Pragu.      Foto: AA

Lideri 44 evropske zemlje okupile su se u Pragu na samitu inauguracije Evropske političke zajednice gdje raspravljaju o posljedicama Ruske agresije na Ukrajinu, postizanju mira i nadolazećoj energetskoj krizi.

“Kako cijene energije vrtoglavo rastu zbog pokušaja Rusije da namjerno i sistematski smanji isporuku plina Evropskoj uniji, vrijeme je da se razgovara o mogućnostima smanjenja cijena gasa“, rekla je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen pred početak neformalnog samita lidera EU u glavnom gradu Češke.

Ona je kazala da će 27 šefova država i vlada članica EU razmotriti kako EU može ograničiti cijene energije i manipulaciju cijenama energije od ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Na samitu će biti govora i o mogućnostima suzbijanja ili razdvajanja cijene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, u sklopu sveukupne reforme tržišta EU.

Prema sadašnjim pravilima, visoke cijene gasa imaju inflatorni učinak na konačne račune za struju.

Von der Leyen je rekla i da će lideri EU razgovarati i o tome kako podržati preduzeća i domaćinstva u energetskoj krizi s obzirom na pravila EU o konkurenciji.

“Mjere bi trebalo da očuvaju uslove kako bi sva preduzeća imala istu priliku da učestvuju na jedinstvenom tržištu i da mogu da se takmiče kroz kvalitet, ali ne i kroz subvencije“, rekla je ona.
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell naglasio je da izvori prosperiteta Evropske unije, koji se odnose na cijene energenata, moraju ići zajedno sa sigurnošću.

Borrell je rekao da će tražiti od lidera EU da podrže izdvajanje najnovije tranše ​​iz paketa bloka od devet milijardi eura, kako bi se pomoglo Ukrajini da pokrije svoje finansijske potrebe, kao i misiju EU za obuku u Ukrajini.

EU je do sada isplatila milijardu eura iz mikrofinansijske pomoći, dok se priprema za dodjelu druge tranše od pet milijardi eura nakon septembarskog odobrenja zemalja članica.

TRT Balkan / agencije