Podvukao je da je Netanyahuov krajnji cilj politički opstati.      Foto: AA

Izraelski vojni stručnjak i analitičar Amos Harel izjavio je da izraelska vojska želi da napusti Gazu, ali premijer Benjamin Netanyahu "ima druge ideje".

U članku koji je napisao za list "Haaretz", Harel je naveo da je Netanyahu "još jednom obećao potpunu pobjedu svojim pristalicama, a ono što zapravo čeka Izrael je rat koji će trajati mnogo duže od pobjede".

Harel je naveo da "Netanyahu iščekuje pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru".

Podvukao je da je Netanyahuov krajnji cilj politički opstati.

Navodeći da su efekti vođenja dugog rata na zemlju manje važni za Netanyahua Harel je istakao da premijera nije briga za sve veći teret izraelske vojske.

Ističući da "vojska trenutno nema obećavajućih vijesti u vezi sa izraelskim zarobljenicima", Harel je rekao da nema konkretnih vijesti za njihov povratak kućama niti za poraz Hamasa".

Harel je izjavio da "Netanyahu, koji poznaje stajalište vojske, nije sklon da to prihvati i nastavlja da izjavljuje da će se sveobuhvatni napadi na Hamas nastaviti po svaku cijenu".

Ministarstvo zdravstva u Gazi je u četvrtak navelo da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijen 37.431 Palestinac, uključujući najmanje 15.517 djece i 10.279 žena.

Pretpostavlja se da se pod ruševinama nalaze hiljade mrtvih Palestinaca.

TRT Balkan / agencije