Iz kancelarije Netanyahua saopšteno je da će se vlada sastati u 20 sati u utorak "u svjetlu razvoja događaja oko oslobađanja talaca".    Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izvijestio je u utorak o napretku u postizanju sporazuma za oslobađanje Izraelaca koje drži palestinska grupa Hamas u Pojasu Gaze.

​​​​​"Napredujemo. Mislim da nije preporučljivo govoriti previše, čak ni u ovoj fazi, ali nadam se da će uskoro biti dobrih vijesti", rekao je Netanyahu na sastanku s vojnicima, objavio je izraelski dnevni list "Yedioth Ahronoth".

Iz kancelarije Netanyahua saopšteno je da će se vlada sastati u 20 sati u utorak "u svjetlu razvoja događaja oko oslobađanja talaca".

Izraelski izvor rekao je da očekuje da bi Katar u utorak mogao objaviti prekid vatre u Pojasu Gaze, prema kojem će se između Palestinaca i Izraelaca obaviti razmjena zarobljenika.

Izraelski javni emiter KAN citirao je izvor koji je upoznat s detaljima sporazuma između Izraela i Hamasa, koji je naveo da je sporazum pred finalizacijom i da bi Doha mogla objaviti uslove u utorak naveče.

Vjeruje se da Hamas drži najmanje 239 Izraelaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze - uključujući bolnice, naselja i bogomolje - nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Ubijeno je najmanje 13.300 Palestinaca, među kojima 5.600 djece i 3.550 žena.

Broj poginulih na izraelskoj strani je oko 1.200.

TRT Balkan / agencije