Incident se dogodio oko 21.10 sati po lokalnom vremenu u subotu.     Foto: AFP

Najmanje četiri zatvorenika su poginula, a 61 je povrijeđen u noćnim sukobima i požaru u teheranskom zatvoru Evin, saopćilo je u nedjelju pravosuđe te zemlje.

Zatvorenici su umrli zbog "udisanja dima" usljed požara, navodi se u saopćenju i dodaje da su žrtve osuđene za krađu.

Incident se dogodio oko 21.10 sati po lokalnom vremenu u subotu, kada su video snimci koji su kružili internetom pokazali oblake dima kako se dižu iz zatvorskog kruga praćene zvukom eksplozija i pucnjave.

Državni mediji navode da je požar izbio nakon tuče zatvorenika. Stotine zatvorenika se nalazi u Evinu, gdje su grupe za ljudska prava prijavile ponovljena zlostavljanja zatvorenika.

"Ovaj požar je izazvan tučom između nekoliko zatvorenika u šivaćoj radionici. Radionica je postavljena da bi se otvorila radna mjesta za zatvorenike", rekao je guverner Teherana Mohsen Mansouri.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je u subotu da je došlo do sukoba između zatvorenika u jednom odjeljenju i zatvorskog osoblja, pozivajući se na višeg sigurnosnog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da su zatvorenici zapalili skladište puno zatvorskih uniformi, što je izazvalo požar. Dodao je da je "situacija potpuno pod kontrolom".

IRNA je kasnije objavila da je devet osoba povrijeđeno.

Svjedoci su rekli da je policija blokirala puteve i autoputeve do Evina i da su se iz tog područja čule najmanje tri snažne eksplozije.

Zatvor Evin je poznat po držanju političkih zatvorenika, kao i onih koji su povezani sa Zapadom koje je Iran koristio za međunarodne pregovore.

TRT Balkan / agencije