Najveću nuklearnu elektranu u Evropi u martu je zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni uposlenici.    Foto: Reuters

Granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom borbi između ruskih i ukrajinskih trupa također izaziva veliku zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Generalni direktor IAEA-e Rafael Grossi upozorio je na rizik od nuklearne katastrofe, koja bi, kako je kazao, mogla ugroziti javno zdravlje i životnu okolinu u Ukrajini, ali i mnogo šire.

"Svaka vojna i vatrena moć usmjerena na postrojenje ili iz njega bila bi igranje sa vatrom, sa potencijalno katastrofalnim posljedicama", rekao je Grossi, dodajući da se prijetnja sigurnosti nuklearke u Zaporožju mora izbjeći po svaku cijenu.

Postoji povećan rizik od radijacije

Operater nuklearke Energoatom u petak je isključio jedan od šest reaktora sa mreže, nakon što je artiljerijskom paljbom oštećen visokonaponski vod koji je važan za postrojenje.

Prema podacima Energoatoma, nije došlo do povećane radioaktivnosti, ali i dalje postoji povećan rizik od požara i radijacije. U granatiranju dan ranije oštećeni su azotni sistem i pomoćni korpus elektrane.

"I dalje postoji rizik od izlaska vodika i širenja radioaktivnih čestica, a također je visok rizik od požara", naveli su iz Energoatoma.

Energoatom i IAEA, koji podnose izvještaje Ujedinjenim nacijama (UN), više puta su se žalili i upozoravali da je operativna sigurnost Zaporožja narušena zbog vojnih djelovanja.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi u martu je zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni uposlenici.

EU osuđuje ruske vojne aktivnosti

Već sedmicama se raspravlja o tome da ruske snage koriste ovu nuklearnu elektranu kao štit za vlastitu artiljeriju, koja odatle granatira područja pod kontrolom Ukrajine.

"EU osuđuje ruske vojne aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne sigurnosti i još jedan primjer ruskog nepoštivanja međunarodnih normi", kazao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell te je tražio da se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju omogući pristup postrojenju.

Rusija tvrdi da je napade izvela Ukrajina, ali je Evropska unija (EU) osudila ruske poteze nad elektranom.

Rusija je u martu preuzela kontrolu nad elektranom Zaporožje, najvećom u Evropi, ali je zadržala njene ukrajinske radnike.

Ukrajina, s druge strane, optužuje rusku vojsku da ispaljuje rakete na civilna područja sa tog mjesta. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da ne treba šutjeti o ”nuklearnom teroru ruske vojske”.

“Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svijetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svijetu na to i insistirat ćemo na novim sankcijama Rusiji zbog izazivanja globalne prijetnje”, rekao je u subotu Zelenski.

Blinken optužio Moskvu

Američki državni sekretar Antony Blinken ranije je optužio Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da hitno poduzme mjere da prisili Rusiju da preda kontrolu nad nuklearkom Ukrajini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je također da bi pogodak u nuklearni reaktor bio ekvivalentan upotrebi nuklearne bombe.

TRT Balkan / agencije