Izraelska vojska je u srijedu zatražila evakuaciju bolnice Nasser u Khan Younisu, gdje su se sklonili raseljeni Palestinci, koji su bili pod opsadom više od dvije sedmice.              Foto: AA

Izraelska vojska izvršila je upad u bolnicu Nasser, koja je dugo bila pod opsadom u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, i počela da je "pretvara u kasarnu".

Iz Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je da je izraelska vojska upala u bolnicu Nasser razorivši njen južni zid.

Saopćeno je da su izraelske snage i bolnica "počele da je pretvaraju u kasarnu", te da su izraelski vojnici gađali centar hitne pomoći u bolnici i šator raseljenih Palestinaca, te buldožerima uništili masovne grobnice u kampusu bolnice.

Očevici su za AA kazali da su izraelske snage izvršile raciju u dvorištu bolnice Nasser i otvorile vatru na bolnicu.

Izraelske snage dale su rok do 19 sati večeras da se bolnica evakuiše.

Jučer je Izrael nasilno evakuisao mnoge raseljene Palestince i natjerali ih da odu u Rafah, te priveo mnogo ljudi, uključujući medicinsko osoblje i novinare.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, ranije je izjavio da se u bolnici nalazi 1.500 raseljenih Palestinaca, 190 medicinskog osoblja i 299 njihovih porodica.

Naglasio je da se u bolnici nalaze 273 nepokretna pacijenta i njihovih 327 pratilaca, 18 na intenzivnoj njezi, tri bebe u inkubatorima i 35 pacijenata na dijalizi.

Izraelska vojska je u srijedu zatražila evakuaciju bolnice Nasser u Khan Younisu, gdje su se sklonili raseljeni Palestinci, koji su bili pod opsadom više od dvije sedmice.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je zabrinut zbog onoga što se dogodilo u bolnici Nasser.

"Ova bolnica mora biti zaštićena. Pristup humanitarnoj pomoći mora biti dozvoljen. Bolnice moraju biti osigurane kako bi ispunile svoju funkciju spašavanja života. Bolnice ne smiju biti militarizovane ili napadnute", dodao je Ghebreyesus.

Bolnica Nasser je pod opsadom izraelskih snaga već 25 dana.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 28.663 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.395.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije