Mediji navode i da u međuvremenu politički predstavnici nastavljaju da razgovaraju o planu reformi.     Foto: AA

U Parizu i drugim gradovima Francuske u srijedu je tokom održavanja protesta protiv vladinog plana penzione reforme došlo do sukoba demonstranata s policijom.

U pitanju je osmi put da Francuzi protestuju protiv plana koji je izazvao nezadovoljstvo javnosti kada je objavljen prošle godine.

Protesti su počeli ranije u Nantesu i Bordeauxu, dok su hiljade ljudi počele da se okupljaju u Parizu popodne, na trgu Esplanade des Invalides.

Demonstranti u Parizu u više navrata sukobili su se s policijom.

Tenzije su bile na visokom nivou i u Nantesu, Rennesu i Lyonu, gdje je policija bacala suzavac na nasilne grupe koje su razbijale izloge prodavnica i uništavale javnu imovinu.

Mediji navode i da u međuvremenu politički predstavnici nastavljaju da razgovaraju o planu reformi.

Zajednički odbor, koji se sastoji od sedam senatora i sedam članova parlamenta, okupio se da raspravlja o nacrtu zakona. Odbor je zadužen da pronađe zajednički jezik između parlamenta i Senata oko konačne verzije nacrta zakona koju će proslijediti u Senat, a zatim u parlament na konačno glasanje u četvrtak.

"Uprkos tome što su sindikalni lideri ranije pozivali poslanike da ne glasaju za plan reformi, odbor je glasao za najkontroverzniji član reformskog projekta, kojim se starosna granica za odlazak u penziju podiže sa 62 na 64 godine", navodi "Le Figaro".

TRT Balkan / agencije