Dogovoreno dobrovoljno smanjenje potrošnje gasa za 15 posto od augusta do marta.     Foto: Reuters

Ministri energetike zemalja članica EU postigli su politički dogovor o smanjenju potražnje gasa u evropskom bloku nakon prijetnji Rusije da će prekinuti isporuke. Evropska unija je prije kraja februara, kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu, ovisila o plinu iz Moskve za 40 posto svoje opskrbe.

"Ovo nije bila nemoguća misija! Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje gasa uoči predstojeće zime", objavila je češka vlada, koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem, na Twitteru nakon vanrednog sastanka.

Ministri energetike okupili su se kako bi razgovarali o zimskom planu za vanredne situacije Evropske komisije u kojem se od država članica EU traži da smanje potražnju za prirodnim gasom za 15 posto između augusta i marta, strahujući da će Rusija prestati isporučivati gas kao odgovor na sankcije evropskog bloka zbog ruskog rata u Ukrajini.


Prema prijedlogu, ovaj potez bi omogućio državama članicama EU da napune svoja podzemna skladišta gasa, koja sada iznose 66 posto, a također bi smanjila budući jaz između ponude i potražnje, kako bi se izbjegle nestašice tokom zime.

Međutim, u diplomatskim krugovima su skeptični da današnji prijedlog neće biti dovoljan kako bi se zemlje pripremile za zimu, javlja Deutsche Welle.

Evropska unija je uvela sedam paketa sankcija Rusiji od početka rata te zemlje protiv Ukrajine 24. februara. Paketi EU sankcija su usmjereni na, između ostalih, predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a zabranjuju uvoz zlata, nafte i uglja te izvoz luksuzne robe, kao i isključivanje ruskih i bjeloruskih banaka iz korištenja međunarodnog platnog sistema SWIFT.


TRT Balkan / agencije