EU: Ruski rat će nastaviti pogađati ekonomiju bloka i podsticati inflaciju

EU: Ruski rat će nastaviti pogađati ekonomiju bloka i podsticati inflaciju

Nedavno povećanje slučajeva zaraženih virusom COVID-19 izaziva dodatne poteškoće u EU.
Procjenjuje se da će inflacija ove godine dosegnuti stopu od 7,6 posto, a iduće godine pasti na 4 posto.     Foto:Reuters

Očekuje se da će ruski rat u Ukrajini izazvati veliku štetu ekonomskom razvoju Evropske unije (EU) u doglednoj budućnosti, te uzrokovati niži ekonomski rast i rekordno visoku inflaciju, pokazuju najnovije ekonomske prognoze bloka.

U eurozoni se procjenjuje da će inflacija ove godine dosegnuti stopu od 7,6 posto, a iduće godine pasti na četiri posto.

Indeks potrošačkih cijena u eurozoni je u junu porastao za 8,6 posto u odnosu na godinu ranije.

"Rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja bacati sjenu na Evropu i našu ekonomiju", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Rat je doveo do porasta cijena energenata i hrane koji vodi do visoke stope inflacije i opterećuje ekonomski rast i povjerenje potrošača. Sve je veći strah da bi se energetska kriza mogla pogoršati ako Rusija dodatno smanji isporuke prirodnog gasa ili potpuno zatvori slavine dok evropske zemlje nastoje popuniti svoje rezerve prije zime.

“Rizici za prognozu ekonomske aktivnosti i inflacije u velikoj mjeri zavise od razvoja rata, a posebno njegovih implikacija na snabdijevanje Evrope gasom”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Da okolnosti budu dodatno otežavajuće, nedavni porast slučajeva zaraženih virusom COVID-19 izaziva nove poteškoće.

"Ne može se isključiti mogućnost da nova pandemija u EU donese nove poremećaje u ekonomiji", navodi se u saopštenju.

Energetika predstavlja veliki izazov za EU, koja se godinama u velikoj mjeri oslanja na rusku naftu, prirodni gas i ugalj, za pogon automobila, tvornica, sistema grijanja i elektrana.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je početkom jula da blok radi na planu rješavanja energetske krize koji će biti objavljen sredinom mjeseca.

TRT Balkan / agencije