Istakao je da će upiranje prstom u Rusiju nakon saznanja da projektil nije ruske proizvodnje dodatno eskalirati tenzije.     Foto: AA

Predsjednik Turkiye je u srijedu izrazio potrebu da se poštuje ruska izjava o navodnom raketnom napadu na Poljsku i rekao da će upiranje prstom u Moskvu dodatno eskalirati tenzije.

"Moram da poštujem izjavu Rusije. U vezi s tim, za nas je važno da Rusija kaže: 'Ovo nema nikakve veze s nama'", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji.

Istakao je da će upiranje prstom u Rusiju nakon saznanja da projektil nije ruske proizvodnje dodatno eskalirati tenzije.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon izvještaja o navodnom raketnom napadu na Poljsku u kojem su poginule dvije osobe.

O istanbulskom dogovoru o žitu, Erdogan je rekao da će po povratku u svoju zemlju razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o produženju ugovora za najmanje godinu.

"Razgovarat ćemo i o transportu đubriva i amonijaka", dodao je turski predsjednik.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žita iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

Više od 10 miliona tona žitarica izvezeno je iz Ukrajine od 1. augusta, prema podacima Ujedinjenih nacija.

TRT Balkan / agencije