Tokom boravka u Astani, Erdogan će učestvovati i na samitu Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA).     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan doputovao je u zvaničnu posjetu Kazahstanu.

Erdogana je u palati Akorda u Astani uz najviše državničke počasti primio kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev.

U toku je susret dvojice predsjednika, a potom će prisustvovati i sastanku delegacija dvije zemlje.

Erdogan u Astani predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima su i šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim, pomoćnik predsjednika i glasnogovornik partije Omer Celik, šef Turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan, šef Direkcije za odbrambenu industriju Ismail Demir, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Tokom boravka u Astani, Erdogan će učestvovati i na samitu Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA).

Dvodnevni samit će se baviti političkim, ekonomskim, humanitarnim i ekološkim pitanjima, kao i novim izazovima i prijetnjama. Glasnogovornik kazahstanskog Ministarstva vanjskih poslova Aibek Smadiyarov rekao je da će samitu prisustvovati 11 šefova država, uključujući Turkiye, Rusiju, Azerbejdžan i Palestinu.

Osnovan 1992. godine, CICA je multinacionalni forum fokusiran na Aziju sa 27 država članica i više od deset drugih zemalja i međuvladinih organizacija sa statusom posmatrača.

Na marginama samita će se održati i brojni bilateralni razgovori, uključujući i najavljeni susret predsjednika Turkiye Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

TRT Balkan / agencije