Egipat i SAD intenziviraju napore za postizanje prekida vatre u Gazi

Egipat i SAD intenziviraju napore za postizanje prekida vatre u Gazi

Egipatski predsjednik Sisi primio je američkog državnog sekretara Blinkena u Kairu.
"Sisi i Blinken su razmotrili zajedničke napore da se postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o razmjeni zarobljenika", navodi se u saopćenju Ureda egipatskog predsjednika.     Foto: Reuters

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i američki državni sekretar Antony Blinken dogovorili su se danas da intenziviraju napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Sisi je primio Blinkena u Kairu na početku njegove nove regionalne turneje tokom kojom će posjetiti i Jordan i Katar, a što je Blinkenova osma turneja po Bliskom istoku od 7. oktobra prošle godine.

"Sisi i Blinken su razmotrili zajedničke napore da se postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o razmjeni zarobljenika", navodi se u saopćenju Ureda egipatskog predsjednika.

Također je razgovarano naporima Egipta da omogući pristup humanitarnoj pomoći ljudima u Gazi.

"Blinken je prenio zahvalnost američke administracije za tekuće napore Egipta na političkom i humanitarnom nivou, kao i bilateralnu koordinaciju za obnavljanje sigurnosti i mira u regionu", navodi se u saopćenju.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze u kojim je do sada ubijeno više od 37.100 Palestinaca, većinom žena i djece, a blizu 84.700 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

TRT Balkan / agencije