Njemačka konzervativka Ursula von der Leyen vjerovatno će ostati predsjednica Evropske komisije još pet godina.     Foto: Reuters

Vođe zemalja članica Evropske unije (EU) okupili su se u Briselu na posebnom samitu kako bi sagledali nedavne rezultate izbora za Evropski parlament i započeli težak proces podjele najviših funkcija u bloku.

Na izborima od 6. do 9. juna Evropski parlament se pomjerio udesno i zadao velike udarce proevropskim vladajućim strankama u Parizu i Berlinu. Francusko-njemački motor koji obično pokreće politiku EU-a je oslabljen, a nova dinamika mogla bi se pokazati na neformalnoj večeri.

Pod komplikovanom podjelom ovlasti u EU, predsjednici i premijeri mogu nominirati sljedećeg šefa moćne izvršne vlasti bloka, Evropske komisije, koja je odgovorna za izradu politike EU o svemu, od klime do kolosalnog zajedničkog budžeta.

Prema sporazumima EU-a, njihov odabir treba da uzme u obzir rezultate izbora.

Njemačka konzervativka Ursula von der Leyen vjerovatno će ostati predsjednica Evropske komisije još pet godina nakon dobrog rezultata za njenu parlamentarnu grupu desnog centra Evropsku narodnu partiju.

U intervjuu za njemačku televiziju Welt u subotu, kancelar Olaf Scholz je rekao da je "nakon rezultata izbora jasno da sve ukazuje da može doći do drugog mandata za Ursulu fon der Leyen".

Rekao je da vjeruje da bi nominacije za najvišu poziciju mogle biti dogovorene "brzo".

Von der Leyen, na čelu EU od 2019. godine, predvodila je ogromnu akciju tokom pandemije kako bi osigurala milijarde doza vakcine protiv COVID-19, uspostavila historijski fond za ekonomski oporavak nakon pandemije i, od 2022. prikupila podršku Ukrajini.

Budući predsjednik Evropskog vijeća i budući visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku će, također, vjerovatno biti teme razgovora na radnoj večeri vođa članica u ponedjeljak u Briselu.

Bivši portugalski premijer Antonio Costa se smatra vjerovatnim kandidatom za mjesto predsjednika Evropskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas kandidatkinjom za buduću šeficu diplomatije.

Francuski predsjednik Emmanual Macron rekao je da je cilj u ponedjeljak "pokušati postići brzi konsenzus".

Međutim, možda će se ipak čekati do 27. juna, kada će se lideri ponovo sastati u Briselu na formalnom samitu EU.

TRT Balkan / agencije