Cavusoglu je ponovio jasan stav da Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine.      Foto: Reuters

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je Turkiye jedina članica NATO-a čiji predstavnici su od početka rata posjetili i Rusiju i Ukrajinu.

Cavusoglu je u televizijskom intervjuu komentirao nove eskalacije u ratu u Ukrajini.
“Nažalost, pregovarački i mirovni proces je napušten. Ravnoteža se promijenila kako obje strane traže dobitke na terenu i kako se napori za prevlast nastavljaju“, pojasnio je Cavusoglu.

Naglasivši kako su posljednje akcije otežale situaciju, Cavusoglu je rekao da su obje strane svjesne uravnotežene politike Turkiye u vezi s tom kriznom situacijom.
Turkiye nastavlja svoju diplomatiju bez narušavanja odnosa s Rusijom i Ukrajinom, a Cavusoglu je istakao da njegova zemlja zauzima stav u skladu s međunarodnim pravom.

Također je naglasio da svi, a posebno Ukrajina, plaćaju cijenu prekida dijaloga s Rusijom.
“Turkiye provodi politiku koja ima za cilj da minimizira posljedice rata“, rekao je Cavusoglu i dodao da ne bi bilo dogovora o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka da se Turkiye pridružila stavu zapadnih zemalja i sankcijama protiv Rusije.
Cavusoglu je ponovio jasan stav da Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine.
Komentirajući i turske odnose sa susjednom Grčkom, Cavusoglu je kazao da je Atina uznemirena ulogom Ankare kao globalnog aktera.
“Grčka pokazuje nepravedan stav o pitanju pomorske jurisdikcije u Egejskom moru“, rekao je Cavusoglu, pozivajući Grčku da prestane “sanjariti“.
Dalje je rekao da Turkiye odgovara na grčke provokacije na svim poljima, uključujući more, zrak i kopno.

Turski šef diplomatije također je kritizirao američku poziciju o odnosima Turkiye i Grčke, rekavši da je Washington izgubio svoj uravnotežen politički pristup pitanjima vezanim za Kipar i Egejsko more.

TRT Balkan / agencije