Blinken će u UN-u ukazati na potrebu povećanja humanitarne pomoći i pristupa humanitarnoj pomoći nakon nedavnih potresa u Turkiye i Siriji.     Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken će na ministarskom sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) na dnevni red staviti i pitanje humanitarne pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su nedavno pogodili Turkiye i Siriju.

Šefovi diplomacija članica VSUN-a će sutra održati sastanak u sjedištu UN-a u New Yorku, a sastanak je sazvan povodom godišnjice rata u Ukrajini.

“Državni sekretar Antony J. Blinken boravit će u New Yorku 23. i 24. februara kako bi prisustvovao ministarskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini, obilježavajući godinu dana od ruske brutalne invazije velikih razmjera“, saopćio je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Price je istakao da će Blinken sa sagovornicima razgovarati o vojnoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Ukrajini.

Navodeći da će Blinken naglasiti njihovu predanost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, Price je naveo da će šef State Departmenta pozvati međunarodnu zajednicu da odobri korake koje je poduzeo UN kako bi se osigurao pravedan i trajan mir u Ukrajini.

Price je također saopćio da će Blinken ukazati i na potrebu povećanja humanitarne pomoći i pristupa humanitarnoj pomoći nakon nedavnih potresa u Turkiye i Siriji.

Blinken će se u New Yorku sastati i s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i razgovarati o Inicijativi za crnomorsko žito, važnom načinu rješavanja globalne krize hrane.

TRT Balkan / agencije