Biden je istakao da je NATO dokazao svoj značaj i da je on važniji nego ikada.     Foto: AP

Biden je u okviru samita NATO-a u Madridu u Španiji dao izjavu novinarima, zajedno s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Napominjući da su na samitu u Madridu kao Alijansa poslali poruku jedinstva i odlučnosti, Biden je kazao da će zemlje članice NATO-a na samitu uputiti poruku o prihvatanju Finske i Švedske u članstvo.

"Odluka dviju država da napuste tradiciju neutralnosti i uđu u NATO učinit će naš Savez jačim", rekao je Biden.

Istakao je da ovaj korak šalje poruku jedinstva i odlučnosti.

"Najavljujem da će Sjedinjene Američke Države danas pojačati svoje snage u Evropi kao odgovor na promjene u sigurnosnom okruženju, kako bi ojačali kolektivnu odbranu", kazao je američki lider.

Biden je podsjetio da je njegova zemlja već ranije povećala broj vojnika u Evropi na 100 hiljada, dodajući kako će nastaviti povećavati ovaj broj.

Naglasio je također da će povećati i broj razarača u Španiji sa četiri na šest, te da će uspostaviti stalni štab u Poljskoj i da će imati borbeno spremnu jedinicu stacioniranu u Rumuniji.

Kazao je i da će poslati još dvije eskadrile F-35 u Italiju i ojačati protuzračnu odbranu u Italiji i Njemačkoj.

Biden je istakao da je NATO dokazao svoj značaj i da je on važniji nego ikada.

"Rekao sam to i čelnicima Finske i Švedske u Bijeloj kući. Vladimir Putin je želio da Evropa postane Finska, ali će vidjeti da Evropa postaje NATO. To je ono što treba učiniti kako bi se garantirala sigurnost Evrope", kazao je on.

Lideri zemalja članica NATO-a okupili su se u Madridu kako bi razgovarali o ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, a koji se odrazio na cijeli svijet, te o novom strateškom konceptu NATO-a.

NATO samit se održava od 28. do 30. juna.

TRT Balkan / agencije